Installatie in nieuwe woning: zwak signaal

Status
Niet open voor verdere reacties.
T

TimD

Goedemorgen,

onlangs heb ik alle Ziggo-zaken van mijn grootouders van het oude appartement naar een nieuwbouw appartement overgezet. Hiermee bedoel ik versterker, modem, decoder, etc. Op één lijn vanuit de versterker krijg ik signaal, het andere signaal is te zwak. Een opsomming:

- signaal komt binnen in meterkast, wordt gesplitst in Data, TV/Radio en TV
- TV/Radio-uitgang is aangesloten op versterker (Tratec FRA-752), welke uiteraard van spanning is voorzien

- één lijn gaat direct naar de woonkamer (verkeerde kant, TV staat tegen andere muur) en één lijn gaat naar de slaapkamer

- de directe lijn naar de woonkamer heeft prima beeld

- de lijn naar de slaapkamer heeft problemen. Hier heb ik ongeveer 16 meter kabel door een loze leiding getrokken. De kabel had kabelkeur en was Ziggo gecertificeerd.

- er is een gaatje in de muur geboord, vanuit hier gaat de coax-kabel van de slaapkamer naar de woonkamer (komt precies achter de TV-kast uit)

- de probleemlijn is als volgt aangesloten:
1. de aansluiting in de meterkast op de meest versterkte uitgang van de versterker (+7.5dB)
2. 16 meter kabel
3. komt uit in een TV/radio outlet van Berker (lijkt visueel erg op deze Klik)
4. vanuit hier doorgelust via de uitgang op de outlet
5. ongeveer 5 meter kabel naar TV-kast
6. aangesloten op een tweede outlet (waarschijnlijk huismerk Karwei), voorzien van afsluitweerstand

Als ik de TV in de slaapkamer zet (kortste lijn, 16 meter achter versterker) krijg ik al ruis in het beeld. Digitaal niet geprobeerd. Als ik vervolgens de TV-kast in de woonkamer aansluit krijg ik net zoveel ruis, misschien nog iets meer. Digitaal doet het hier niet: de Cisco recorder 8485 dvb geeft de melding 'e52' en in het menu zie ik dat 'beeldkwaliteit' en 'signaalsterkte' (oid) beiden op 0% staan.

Heeft iemand enig idee hoe ik dit op kan lossen? Een tweede versterker ertussen plaatsen? De huidige versterker vervangen? Of nog iets anders? Een kabel van de werkende outlet naar de TV-kast trekken is in principe geen optie, aangezien de kabel niet goed weg te werken is + er TV-signaal in de slaapkamer nodig is.

Alvast vriendelijk bedankt voor de moeite!
 
Allereerst is de aansluiting die in de meterkast ligt niet bedoeld voor deze Tratec. De Tratec werd namelijk geleverd bij de Cisco decoders en dient op een eengats aob te worden aangesloten. De modem moet op de eerste uitgang van de Tratec geplaatst worden en de andere drie uitgangen zijn voor TV en radio. Ik zou dus eens bellen met Ziggo om een nieuwe opzetdoos voor je aob. Dit mag trouwens je probleem niet veroorzaken, maar kan dadelijk wel problemen geven met bijvoorbeeld interactieve TV.

Heb je al eens een TV rechtstreeks aangesloten aan de aob in de meterkast? Zowel analoog als digitaal is interessant om te bekijken. Als je in de meterkast al problemen hebt, dan kun je zeker zijn dat je probleem buitenshuis ligt.

Je zegt dat het een appartementencomplex is. Probeer eens uit te vissen, hoe de kabel is aangelegd in het complex. Vraag de buren eens of ze dezelfde problemen hebben. Is er een centrale kabelaansluiting, die vertakt wordt, of komen alle kabels van buiten.

Hoe ver zijn ze trouwens verhuisd? Als ze in een andere plaats wonen, zou het zo kunnen zijn, dat ze nu in een ander gebied wonen en dat de digitale TV opnieuw moet worden ingesteld.
 
16 meter goede kabel veroorzaakt ongeveer een verzwakking van 16 * 0.2 = 3.2 Db
De lengte van de kabel kan dus nooit de oorzaak zijn in dit geval. Ik denk eerder aan een slecht contact of kabelbreuk.
 
Wat is aan "aob"? Wij spreken over AOP - Abonnee Overname Punt of SOP - Signaal Overname Punt. Dit kan zowel een "normale" WCD zijn als een DIO-01 als een ander soortig. Dit maakt niet uit.

De FRA-752N versterkt wat je erin stop. Dus als je hem aansluit op de TV uitgang van de WCD versterkt hij alleen het uitkomende TV signaal. Dit mag zo prima functioneren. Wil je alle signalen versterken dan is een AOP zonder radio/tv filter gewenst.

Ik begin te huilen bij je WCD's. Je begint zo goed met een kabel keur kabel. En vervolgens investeer je niet in kabel keur wcd's met dit tot gevolg. Een eind weerstand in een wcd wijst op een rijgdoos. Die hebben een demping van 5, 10, 15 of soms wel 20dB. Dat werkt niet met een +8dB versterker. Het is dan ook raadzaam om de WCD's te vervangen voor Kabel Keur materialen.

Wil je het signaal van de outlet splitsen. Hier zijn goede splitters voor te krijgen. De Technetix PTS-02 is hier een goed voorbeeld van. Het is dan ook raadzaam deze te gebruiken ipv 2x een wcd achter elkaar te plaatsen. Wat ook ten strengste afgeraden wordt door Ziggo, UPC, etc.
 
Dus als ik het mag samenvatten:

- Huidige inbouwdoos en doos die aan het eind zit eruit
- Vervangen door KabelKeur dozen
- Niet doorverbinden maar een splitter gebruiken

Moet ik de eindweerstanden verwijderen of juist laten zitten? Ook is het me niet geheel duidelijk of de Tratec ook vervangen moet worden of toch kan blijven zitten. Ik weet niet of het van belang is, maar er wordt geen gebruik gemaakt van de interactieve features van de decoder.

Ps. wel balen dat het blijkbaar zo gevoelig is... en onbegrijpelijk dat ze slechte kwaliteit WCD's verkopen. Is toch zonde, twee doosjes van €30 samen waar je niks meer kunt.
 
Kabel Keur wcd's hebben geen eind weerstand die je kunt verwijderen. Dit zit al in de doos zelf verwerkt.

Waarom ze dit verkopen.. Geen idee. Maar aan de andere kant de consument kijkt naar prijs en heeft geen idee wat nodig is. Tegenwoordig is het aan te raden om meer advies in te winnen in plaats van luk raak kopen en knutselen. Dit wordt door veel consumenten zelf nagelaten en het gevolg is dat het niet werkt en de provider de boosdoener is.

Als ik uit eigen ervaring mag spreken: Vaak zijn storingen in een uurtje tot anderhalf op te lossen. Maar dat komt, omdat ik de kennis en meetinstrumenten heb. Het is als consument wel zelf te doen maar neem goede materialen en sluit het goed aan. Heel vaak zijn montage fouten en onjuiste producten de oorzaak van slechter functionerende diensten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan