Bandbreedte gaat over de snelheid waarmee informatie verzonden/ontvangen kan worden.
Als een gebruiker minder bandbreedte nodig heeft, neemt deze toch gewoon een goedkoper pakket?
De datalimiet gaat over het volume van de verzonden/onvangen data. Om iedereen continue veel dataverkeer te kunnen laten genereren, moet voldoende bandbreedt aanwezig zijn. Als Chello het netwerk overboekt, is dat eigenlijk het probleem van Chello en niet van de gebruikers.
Wat Chello nu doet is het probleem van de overboektheid van hun netwerk -proberen- in te dammen door gebruikers wel snel, maar weinig data te laten verplaatsen. Dat is dus net zo iets als wanneer jouw geboekte vakantiehotel overboekt is, jij maar in de plaggenhut ernaast je vakantie door te laten brengen. Dat vindt je volgens mij ook niet leuk!
In de ideale situatie, huur je van Chello een verbinding met een bepaalde snelheid en kun je daar de hele maand (op DIE snelheid) gebruik van maken.
Conclusie: Je betaalt voor een product dat maar gedeeltelijk geleverd wordt. Lekker is dat.
Een (tijdelijke) optie voor Chello is het verdelen van de beschikbare bandbreedte. Dit kan door bijvoorbeeld tussen 0.00 uur en 12.00 het dataverkeer vrij te laten en in de piekuren een datalimiet in te stellen. Dan kunnen de -downloaders- in de daluren meer dataverkeer genereren zonder anderen te "hinderen" en ontstaat er een gelijkmatiger gebruik van de beschikbare bandbreedte.
De ideale situatie is in mijn ogen natuurlijk beter.