• Let op: Dit is het archief van het Provider Forum. De berichten die je hier ziet zijn gedateerd en er kan niet meer op worden gereageerd.

Ik wil een netwerk maar zie door de bomen het bos niet meer

E

Ed

he allemaal,

Ik wil thuis een netwerk beginnen, dat wil zeggen ik wil inetrnet delen en wat kunnen gamen met zen 2.
Nou weet ik ongeveer wel wat ik nodig heb, maar er is zoveel te koop dat ik het even niet meer weet.
ik hoor een hoop goede dingen over de draytek 2200e, maar is die ook geschikt om lekker te gamen ?
ik heb er niet zoveel kaas van gegeten, en snap de meeste termen ook niet echt.
zoals ike sleutel, vpn verbinding, wan poort....wat is dat allemaal ?? en wat is nou het verschil tussen een hub en een switch, en moet je een router hebben met switch om te kunnen gamen ?
ik heb dus geen idee waar ik op moet letten als ik zon spulletje aan wil schaffen.
Ook zou ik graag willen weten of er een manier is dat chello niet kan zien dat je met meerdere pc,s online bent. Je weet maar nooit voor in de toekomst als ze eens een keer aktie gaan ondernemen tegen dit soort dingen.

als iemand me aub zou willen helpen met deze vragen dan word dat zeer gewaardeerd.
alvast bedankt

Verder ben ik trouwens goed tevreden over chello, weinig storingen en een hele goede snelheid, de helpdesk schijnt waardeloos te zijn, maar die heb ik dan ook nog niet nodig gehad

groetjus Ed
 
VPN verbinding: nie nodig. vpn is via internet een beveiligde verbinding opzetten waardoor je twee LAN's die allebei op internet zijn aangesloten kunt 'samenvoegen'. VPN kan ook zijn dat iemand bij je inbelt via een telefoonmodem en zo op je netwerk kan.
WAN poort: zit op je router, is de aansluiting waar je het UTP kabeltje naar je modem in moet proppen, staat voor Wide Area Network :)

Hub: krijgt signaal binnen, stuurt het via ALLE poorten weer naar buiten
Switch: krijgt signaal binnen, 'weet' op welke poort de pc zit die het pakketje moet ontvangen en stuurt het alleen naar die poort. Vooral nuttig als je meer dan 5 pc's ofzo hebt, anders krijg je allemaal botsende pakketjes (packet loss dus)
En je moet idd een router hebben om met z'n 2en over 1 verbinding te gamen. LET OP! Je kunt geen games serven, tenzij je de router daarvoor instelt, maar dan kun je maar op 1 pc serven, en de andere pc in je netwerk kan hier NIET op joinen!

Enneeh... Sitecom = altijd goede keus, heb ik zelf ook, maar ik hoor idd veel goede verhalen over die draytek... Maar als je dus een sitecom koopt kan ik je support bieden (alleen via dit forum hè) ;D

Verder:
De keus tussen 10mbit en 100mbit
Als je chello neemt, krijg je een modem die op 10mbit kan draaien. Als je netwerk hoger draait, zul je geen verbinding met internet krijgen. In principe zul je dus genoeg hebben aan een 10mbit switch/hub, en 10/100 netwerkkaartjes (tegenwoordig zijn er volgens mij geen kaartjes die geen 100mbit ondersteunen ;D). Maar, als je er een router tussenplant, kun je bij sommigen instellen dat de ene poort 100mbit is (de LAN poort) en de ander 10mbit (de WAN poort). Hierdoor kun je razendsnel dingen van de ene pc naar de ander overzetten, maar je zult dan dus ook een 100mbit hub/switch moeten hebben, en die zijn duurder dan 10mbit hubs/switches...

Hopende u hierbij van dienst geweest te zijn ;),
Remboooo

Edit: Sylvester dit kun je natuurlijk ook in je FAQ zetten ::)
 
Even duidelijkheid scheppen:

Een router: Een router, dit kan een PC zijn of een los apparaat, sluist het internet door naar je netwerk

Een hub: Op een hub sluit je alle computers in je netwerk aan via straight UTP kabels
hub.gif


Een switch: Doet ongeveer hetzelfde als een hub. Met als enig verschil dat een switch intelligenter (en duurder) is. Als je vanaf de ene PC een bestand wil versturen naar de andere PC stuurt een HUB dit bestand naar ALLE PC's in je netwerk. Een SWITCH stuurt het bestand daar integen alleen naar de PC waar het heen moest.
Met als gevolg dat je minder botsingen krijgt van pakketjes. Dit komt de snelheid ten goede.
switch.gif


De draytek 2200e is een router. Een apparaat wat het internet doorscuurt naar je netwerk. Als je een netwerkvan 2 computers wil opzetten heb je geen router nodig. Ook geen HUB of SWITCH.

Je verbind de 2 PC'sdmv. een zgn. cross(link)-kabel met elkaar.
Je hebt dan dus geen hub of switch nodig.
De sitecom gamers kit is dan best handig. Hier zit alles in wat je nodig hebt. 2 netwerkaarten kabel etc. https://80.247.198.48/products_info.php?product_id=72&grp_id=5

Hier vond je veel informatie en veel gstelde vragen over netwerken:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/152460

Edit: 10 min aan dit verhaal getypt is remboooo mu voor. :-\
Een FAQ is idd zwaar nodig Sylvester.
 
Ik wil thuis een netwerk beginnen, dat wil zeggen ik wil inetrnet delen en wat kunnen gamen met zen 2.
Hij zei dat hij ook met 2 pc's het internet op wilde, en dan heb je wel degelijk een router en een hub/switch nodig... ::)
 
Eeeh,
De PC waar het Internet op is aangesloten kan als router fungeren en dan heb je dus GEEN hub/switch nodig
 
Das ook weer waar, maar dan moet die pc ook weer de hele dag staan te pruttelen, is nie zo handig (had ik eerst ook gedaan, maar het zoog echt verschrikkelijk, iedere keer weer "shit geen internet, PA ZET DE COMPUTER ES AAAN!!!!!!")
En soms viel de verbinding weg omdat mijn pa weer es moest rebooten :(
 
Daar heb je gelijk in. Maar hier werkt ut vrij goed. Ik moet wel 's ochtends ff die PC aan zetten(meestal dan) maar voor de rest gaat ujt vrij goed. Mun zusje zit nl. de hele dag te computeren (sims spelen) en hoeft bijna nooit te rebooten. En een router is vrij duur -/+ 100 euro.
 
Heb me net effe aangemeld en ben nu dus guardian in plaats van Ed.

Het is me al een stuk duidelijker, bos een stuk minder vol.
Nu nog even beslissen wat voor router ik ga kopen.

harstikke bedankt iig

nog even op een rijtje: voor de wan poort is 10mbps voldoende ?
de siwtch moet het liefst dan 10/100mbps zijn ?
maakt het trouwens nog uit hoe lang de kabels zijn ?
mogen ze bv niet langer zijn als 10 meter of zo ?
enne....kan chello nou zien of ik met 2 pc,s zit te netten ?
zo ja kan je daar wat aan doen ?

groetjus van Ed
 
Guardian zei:
harstikke bedankt iig
nog even op een rijtje: voor de wan poort is 10mbps voldoende ?
de siwtch moet het liefst dan 10/100mbps zijn ?
maakt het trouwens nog uit hoe lang de kabels zijn ?
mogen ze bv niet langer zijn als 10 meter of zo ?
enne....kan chello nou zien of ik met 2 pc,s zit te netten ?
zo ja kan je daar wat aan doen ?
Graag gedaan ;D

Ja 10mbs is voldoende voor de WAN-poort.

De switch kan gewoon 100 mbs zijn maar dan kun je alleen 100mbs netwerkkaarten gebruiken. Als ie 10/100 mbs is kun je 10mbs en 100mbs netwerkkaarten gebruiken.

De kabels van de PC's naar de switch mogen max. 100 meter zijn.
Van hub naar hub maar 10 maar daar heb je in dit geval nix mee te maken.
Chello kan het niet zien. Tenzij je quickfix(=een programma van UPC) of iets degelijks gaat installeren.
Tenzij je zoveel internet op allebei de PC's zoveel data opslurpt dat het verdacht word. Maar dan kan UPC het niet zeker weten. Je kan ook met 1 PC heel veel data opslurpen dus...
 
10mbit hub is voldoende voor 2 pc's, 100mbit switches zijn namelijk BEHOORLIJK prijzig. Met 2pc's merk je er niet zoveel van of je nou een hub of een switch hebt. Als je 5 of meer pc's gaat aansluiten ga je het wel merken. Het 'Collision' lampje zal dan behoorlijk vaak gaan branden, wat packet loss betekent. 10mbit is ruim voldoende om normaal te kunnen netwerken. Als je echt van plan bent veel HEEL grote bestanden te gaan versturen (700mb ofzow, DivX films dus ::)) kun je idd beter een 100mbit hub/switch nemen.
Als geld je nix uitmaakt, neem dan een 100mbit switch, als je geld wel een klein beetje uitmaakt, neem dan een 10mbit hub, voor 2 pc's en 'normaal' LAN-gebruik is dit zeker voldoende.
 
Terug
Bovenaan