[Humax 5200c] Harde schijf gaat draaien in stand-by mode

Nohara

Forum Gebruiker
Berichten
518
Internet
  1. Ziggo
Digitale TV
  1. Ziggo
In mijn slaapkamer heb ik een Humax 5200c staan met een vervelende eigenschap. ‘s Nachts hoor je met enige regelmaat de harde schijf draaien terwijl het systeem in stand-by staat. Er worden op dat moment geen opnames gemaakt (sowieso vrijwel nooit), en het systeem staat niet in de snelle opstart mode. Iemand enig idee hoe ik dit op kan lossen? Zeker in een muisstille slaapkamer is best irritant.
 
Uit 2012:

De box wordt 1-maal per uur "wakker", omdat de security keys regelmatig worden vervangen en op deze manier voldoende kans maken om ontvangen te worden. Deze keys worden regelmatig verstuurd.

Het gebeurt niet meer ieder uur.
Uit 2014:
- Aantal Ziggo updates gereduceerd (kabelleverancier). (naar 1 update van ca. 20 min. per week)


En: Kortom het inschakelen is niet voor EPG updates maar voor security updates.

---
En ook nog mogelijk. Uit de FAQ:
* Mijn HUMAX-ontvanger schakelt ’s nachts spontaan in en geeft een zender weer terwijl ik geen timer heb geprogrammeerd.

Dat kan diverse externe oorzaken hebben. Zet uw ontvanger terug naar de fabrieksinstellingen.
 
Laatst bewerkt:
Het gebeurt niet meer ieder uur.
Uit 2014:
- Aantal Ziggo updates gereduceerd (kabelleverancier). (naar 1 update van ca. 20 min. per week)
Volgens mij betreft dat software updates. Dat verhaal uit 2012 betreft de update van de security key van de smartcard, die elk uur zou gebeuren. Niet om je humax veiliger te maken, maar om misbruik van de smartcard tegen te gaan.

‘s Nachts hoor je met enige regelmaat de harde schijf draaien terwijl het systeem in stand-by staat.
En wat als de energiebesparing juist uit staat? Mij is nooit opgevallen dat de schijf elk uur even opstart in slaapstand. Ik heb ook de 5200, maar dan in de woonkamer.
 
Toen ik nog een cisco box had was vervelend om vlak voor slapen nog even TV te kijken. Na een minuut ging hij weer aan, deed wat en ging weer slapen. Dus zodra er een CI+ mogelijk was heb ik hem snel vervangen.
 
Voorheen deed het apparaat dit niet, dus geen idee waarom nu wel. CI+ is op de betreffende TV niet mogelijk, een vrij oud beestje met CI/Alphacrypt. Naar fabrieksettings geprobeerd, dat haalt niets uit.

Werkt dit systeem ook zonder HDD? Anders haal ik hem er gewoon uit.
 

Maart 2016, laatste software update.

Het betreft software-versie:
iHDR-5400c – V 1.00.26 – beschikbaar vanaf 29 maart (2016)
iHDR-5200c – V 1.00.60 – beschikbaar vanaf 29 maart
iRHD-5300c – V 1.00.34 – beschikbaar vanaf 31 maart
iRHD-5100c – V 1.01.22 – beschikbaar vanaf 31 maart

De software update heeft betrekking op de on-demand functionaliteit.
 
Laatst bewerkt:
De Humax schakelt wel in om de EPG en de gegevens op de smartcard bij te werken. Zou dat niet gebeuren, zou de smartcard na enige tijd niet meer werken. Daarbij kan de schijf in actie komen, maar dat kan ook een software issue zijn. je vraagt of de schijf eruit kan, en je kan deze inderdaad loskoppen, maar de Time shift functie werkt dan ook niet meer. Beter kun je een uitgebreide reset uitvoeren. Dat gaat als volgt:

-Haal eerst een 20 tal minuten de spanning geheel van het apparaat. Doe dit niet korter!
-Verwijder meteen na het spanningsloos zetten alle kabels en de smartcard.
-Sluit na 20 minuten de kabels weer aan, maar plaats de smartcard nog niet.
-Schakel de spanning weer in, en stel direct nadat je het apparaat hebt ingeschakeld, en deze is opgestart, deze terug naar de fabriekstand. let op! Hierbij dient ook de schijf te worden geformatteerd. Doe dit na de herinstallatie nogmaals. Dat betekent wel dat opnames en andere bestanden die er op staan verloren gaan.

-Installeer de decoder opnieuw met de juiste gegevens en haal deze eventueel van de energiespaarstand in het menu, onder energiebeheer. Je kan daar desgewenst ook het automatisch uitschakelen uit zetten.
-Plaats de smartcard zodra de decoder een cardfout meld, of als de decoder weer geheel is opgestart.
-Controleer of er een update mogelijk is (is de optie grijs en niet aanklikbaar, dan heb je de laatste versie, maar de Humax zal eigenlijk zelf een melding achterlaten als er een nieuwe versie aanwezig is).

* ook het af en toe formatteren van de harde schijf is zeer aan te raden. Met bovenstaande verhelp je echter de aanwezige software issues al, maar met het formatteren voorkom je ook issues voortkomend uit de harde schijf. Maar dat betekent wel dat je daarmee alle bestanden op de schijf blijvend wist. Breng deze dus in veiligheid als je deze wilt bewaren.

Ondersteuning Humax/Quantis electronics
 
Terug
Bovenaan