hirschmann signaalversterker en coax kabel

Status
Niet open voor verdere reacties.
B

benedictus

Hoi,

ik ga een signaalversterker aansluiten (hirschmann RH-GHV41M-BL).
op de eerste verdieping wil ik een extra tv aansluiten én het schakelen op een wat oudere philips lcd gaat ont-zet-tend langzaam. ik hóóp dat een beter signaal de decoder een zetje geeft.

daarom wil ik de hirschmann vlak na 'binnenkomst' aansluiten. vanaf daar moeten er vier coaxkabels gaan lopen. 4 kabels nemen nogal wat ruimte in beslag. en die ruimte is er niet meer in het gootje dat rondom mijn houten vloer ligt.

En nou komt het - ik zie bij conrad een mooie kabel waarin VIER coax kabels in een dikke kabel zijn geplaatst. (Coaxkabel 75 Ω - QUATTRO COAX >90 dB Wit Conrad) Wel 4 euro de meter; maar voor vier kabels valt dat mee. ik moet er zo'n 12 meter mee overbruggen.

Is er een vakman die kan vertellen of dit een gelukkige combinatie is?
 
Wat voor jou van belang is, is de demping. Je ziet dat die Quattro kabel bij 1000 MHz een demping heeft van 31 dB/100m. Een enkelvoudige - dikkere - kabel heeft 19 dB/100 m. Dat is een factor 4 verschil. Je versterker geeft maximaal 9 dB versterking. Als je 20 m Quattro kabel gebruikt, is daar aan het uiteinde nog maar 3 (9 minus 6) dB van over.
 
Sorry, ik kon je bericht niet zien bij het schrijven van de reactie; ging uit van 20 m). Dan is er aan het einde nog ruim 5 (9 minus 3,7) dB over (van je versterking).
 
OK bedankt voor je reactie - ik weet nu waar ik (extra) op moet letten.

Het is wel zo dat er voor een van de aansluitingen ná de genoemde 12m nog een stuk verlenging zit ... ik moet een meting / schatting maken van het aantal meters.

Is er nog iets te zeggen over de minimale waarde die moet resteren voor een 'goed' (=snel) reagerende decoder? (volgens mij een alphacrypt met een kaartje van Ziggo) ? Zijn daar normen voor?

btw - idd onhandig dat je de txt van de thread niet ziet bij het reageren
 
Wat het signaalniveau moet zijn voor je apparaten weet ik niet. Daar zou je ook niet veel aan hebben, want je weet niet wat het signaalniveau is aan je antenne(kabel)aansluiting.

Je versterker heeft uitgangen met verschillende signaalniveaus (als ik de juiste heb gevonden). Het beste lijkt me dat je wat gaat experimenteren. Zet de apparaten bij de kabelaansluiting en kijk eens hoe ze het doen, zonder versterker. (Als dat al niet goed gaat en jij hebt gelijk dat de oorzaak een te laag niveau is, moet het kabelbedrijf daar iets aan doen. Een apparaat moet het met het aangeboden signaal goed doen.) Is het resultaat niet goed, zet dan de versterker er tussen. Je ziet dan ook of jouw vermoeden dat het signaalniveau van invloed is klopt.

Doen ze het goed, dan hoeft de versterker alleen het verlies in de kabel en eventuele splitters te compenseren. Dat reken je uit: demping = lengte kabel maal (demping per 100 m/100). Bij een splitter staat er meestal op wat de demping is. Alles bij elkaar optellen geeft de totale demping. Je kiest dan de versterkeruitgang die daarbij past. Heb je meer signaal nodig, kies je een sterkere uitgang.

Denk er aan om alle niet gebruikte uitgangen (van versterker, splitter e.d.) af te sluiten met een afsluitweerstand. Anders verlies je nog meer signaal.
 
Is er nog iets te zeggen over de minimale waarde die moet resteren voor een 'goed' (=snel) reagerende decoder?

Als je daarmee bedoelt dat het omschakelen van het ene naar het andere kanaal langer duurt dan bij een analoge TV, dan heeft dat niets te maken met de signaal sterkte. Het zal dus ook niet sneller gaan met meer signaal.

Als je bij Digitale TV een te zwak signaal hebt, zal zich dat uiten in blokvorming in het beeld, dus blokjes met beeld die niets te maken hebben met het beeld waar je naar kijkt. Ook het geluid kan dan hakkelen.

In een ontvanger kun je de kwaliteit van het signaal controleren, die moet 100% zijn. De sterkte maakt niet uit, bij sommige ontvangers zie je maar 10 procent of meer, maar zolang de kwaliteit op 100% staat en geen blokjes in beeld is het goed.

Omschakelen naar een ander kanaal duurt nu eenmaal lang omdat bij Digitale TV eerst een compleet beeld 'binnen' moet zijn voordat beeld getoond wordt. Dat kan tot bijna een seconde duren. Het systeem werkt (simpel gezegd) nu eenmaal zo dat alleen de wijzigingen in beeldinformatie doorgegeven worden en af en toe een volledig beeld. Er moet dus eerst zo'n volledig beeld opgebouwd zijn voordat je 'beeld' op je TV hebt. Telkens als je van kanaal wisselt moet dat dus gebeuren. Technisch kun je het dus niet versnellen om beeld op je scherm te zien.
 
Zizaggen en CeeS, bedankt voor jullie reacties.

Ik geloof wat jullie zeggen en ga experimenteren.

Het raadsel dat ik jullie nog meegeef, is dat de Sony w40 (of zoiets, een populaire lcd van een jaar of drie geleden) met ingebouwde decoder (de eerder genoemde alphacryptflipding) serieus een keer of tien sneller schakelt dan de philips (met alphacryptdingunit van ziggo).

Kennelijk speelt de techniek van de tv een belangrijke rol. Ik ga testen - en koppel het terug.
(en ik voel een beetje aankomen dat ik ga sparen voor een recentere lcd :)

- moet ik alleen de horde van de waf nemen ...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan