• Let op: Dit is het archief van het Provider Forum. De berichten die je hier ziet zijn gedateerd en er kan niet meer op worden gereageerd.

'Gratis' digitale tv wordt voor kijker kostbaar

Status
Niet open voor verdere reacties.

HP Deskjet

Forum Gebruiker
Berichten
2.994
Internet
  1. Ziggo
Digitale TV
  1. Ziggo
There's no such thing as a free lunch...

'Gratis' digitale tv wordt voor kijker kostbaar
maandag, 22 augustus 2005

Televisiekijken via de kabel gaat de komende jaren fors meer kosten door de vereiste aanschaf van decoders voor digitale tv. UPC, de grootste kabelmaatschappij, maakt bovendien het basisabonnement 20 procent duurder.

Kabelmaatschappijen schermen momenteel met gratis digitale televisie waarmee veel meer zenders zijn te ontvangen dan via het huidige, analoge pakket. ’Gratis’ slaat dan vooral op het feit dat de meeste kabelnetten nog niets extra’s vragen voor een basispakket aan digitale zenders. In feite zullen veel kijkers echter honderd tot een paar honder euro moeten uitgeven aan zogeheten decoders. Bij UPC wordt ook het abonnement duurder. Voor elke tv en videorecorder in huis is een aparte decoder nodig en elk kastje kost een kleine honderd euro. Zolang alle zenders nog analoog te ontvangen zijn, kan de kijker nog zonder decoder. Maar de kabelaars zullen geleidelijk aan steeds minder netten analoog gaan doorgeven en zo hun abonnees tot de aanschaf van decoders dwingen. Bij Casema, de nummer drie in Nederland, blijven alle huidige analoge netten ’zeker volgend jaar’ ook nog analoog beschikbaar, aldus een woordvoerder. „Maar er komt natuurlijk een moment dat we zullen overstappen.” UPC en enkele kleinere netten stoppen sommige zenders binnenkort al ’achter de decoder’. UPC wil nog niet zeggen hoeveel netten uit het analoge pakket verdwijnen en ook niet welke. Kleinere kabelbedrijven schrappen onder meer de BBC en de Duitse zenders uit het analoge pakket. Wie die wil zien, moet dus decoders aan zijn tv’s en videorecorders koppelen. UPC geeft de eerste decoder ’gratis’ aan zijn abonnees, maar verhoogt vervolgens de prijs van het standaardabonnement. Elke paar maanden komt er 0,75 cent bij, en begin 2007 moet dan iedereen drie euro per maand, oftewel 20 procent, meer betalen dan nu. UPC is goed voor ruim een derde van alle Nederlandse kabelaansluitingen.

Dit bericht op prijsverhoging heeft op de site van Trouw binnen 2 dagen tot meer dan 70, meest negatieve, reacties geleid.
De concurrentie tussen aanbieders van Digitale TV zal dit najaar echt losbarsten. Digitale televisie via de kabel, de ether, de schotel of via ADSL....
[Copyright Trouw, 2005]
van Stoneroos Interactieve Televisie webiste
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan