• Let op: Dit is het archief van het Provider Forum. De berichten die je hier ziet zijn gedateerd en er kan niet meer op worden gereageerd.

Glasvezel stoort ziggo wifi.

Status
Niet open voor verdere reacties.
N

nicknick

De titel zegt het eigenlijk al.

Sinds kort is er in mijn gemeente glasvezel van Reggefiber.
3 weken geleden kreeg ik een telefoontje van een kennis waar de wifi niet meer werkte (TP-Link router), daar gekomen kwam ik tot de conclusie dat zijn router stuk moest zijn. Mijn eigen portable (ongemerkt) AP aangesloten op zijn modem maar dat viel ook weg.

Zonder antwoord waardoor dit kon gebeuren heb ik de beste man zonder wifi achter gelaten.
De volgende dag kreeg ik een telefoontje van een ander familielid waar de wifi niet meer werkte (d-link router). Ook hier het zelfde verhaal. Inmiddels zijn we 3 weken verder en heb ik een lijst van 6 mensen waar de wifi niet meer werkt. Contact met Ziggo heb ik nog niet opgenomen aangezien het allemaal eigen routers zijn (4x tp-link, d-link en belkin).
En sinds gisteren heb ik er zelf last van, zowel mijn linksys als mijn tp-link router werken niet meer.

In alle gevallen hebben de buren een glasvezelverbinding gekregen.
Ik heb mijn router op het werk getest waar geen glasvezel is, daar werkt de router prima.

Mijn conclusie?
De routers van de glasvezel storen andere wifi routers. Waarschijnlijk niet specifiek die van ziggo maar alles wat niet van de glasvezel is?

Zelf heb ik er nog geen verklaring voor, wellicht dat er andere zijn met de zelfde ervaring?
Heb vandaag ook een e-mail uitgedaan naar de fabrikanten van de routers, wellicht dat een firmware update kan helpen.
 
Het lezen van dit verhaal doet mij plotseling denken aan een gesprek dat ik enkele maanden geleden had met een voormalig medewerker van het Call-centre van Vodafone. Tijdens dit gesprek vertelde mij betreffende persoon in goed vertrouwen dat Vodafone een leuk apparaatje op de markt heeft, SignaalPlus oftewel Femtocell geheten, dat het 3G signaal binnenshuis moet versterken, zodat met ook binnen overal een optimale 3G-ontvangst heeft. Dit apparaat sluit je aan op je netwerk-router. Bijkomstigheid van dit apparaat zou zijn dat het Wifi-signaal van anderen in de directe omgeving (durf niet zeker te zeggen of hij hierbij specifiek de naam Ziggo heeft laten vallen) gestoord of verstoord zou worden. Dit heeft naar mijn mening natuurlijk niet direct iets te maken met een glasvezelaansluiting. Het apparaat zal namelijk ook wel gebruikt kunnen worden met een niet-glasvezelaansluiting. Feit zou echter wel zijn dat klanten van andere providers (Ziggo?) hier op het gebied van Wifi last van zouden ondervinden. Het is mij verder niet bekend in hoeverre dit verhaal op waarheid berust. Kan best zijn dat deze persoon gewoon uit zijn nek stond te l*llen. Misschien een tip om eens in de naaste omgeving van de mensen met die klachten te informeren of er daadwerkelijk iemand is met een Vodafone-aansluiting, en of er dan ook toevallig gebruik gemaakt wordt van zo'n SignaalPlus. Maar zoals reeds gezegd, weet ik niet of het verhaal daadwerkelijk waar is. Verder is het ook absoluut niet mijn bedoeling om hier Vodafone even door de str*nt heen te trekken. Ik heb zelf namelijk helemaal geen slechte ervaringen met Vodafone (zij het op mobiel gebied dan). Moest er alleen toevallig aan denken toen ik het bericht van nicknick las.
 
3g Stoort over het algemeen wifi niet. 3g zit op 0,8/1,6 Ghz terwijl wifi op 2,4/5 Ghz zit. Apparaten moeten aantoonbaar gecertificeerd zijn zodat ze binnen de grenzen blijven.

Het eerste verhaal kan natuurlijk wel. Het is bekend dat wifi routers elkaar zodanig storen dat communicatie praktisch onmogelijk wordt. Als nu door glasvezel plotseling talloze wifi routers geinstalleerd worden dan is het te verwachten dat die elkaar storen. Zeker als hetzelfde kanaal (vaak 6) gekozen is.

Daarbij wil ik het niet uitsluiten dat de uitgedeelde routers bij glasvezel wellicht meer storen dan anderen.
 
Mij lijkt ook de meest aannemelijke reden dat er gewoon meer Wifi bij komt omdat veel nieuwe abonnees dit voorheen hadden.

Als je steeds door andere zenders gestoord wordt,kan het helpen om handmatig het kanaal van de sterkste 'stoorzender' op te zoeken. Als de zenders dicht genoeg bij elkaar zitten, gaan ze samenwerken. Ieder heeft dan de halve snelheid, maar dat ik nog steeds beter dan een gestoorde ontvangst.
 
En sinds gisteren heb ik er zelf last van, zowel mijn linksys als mijn tp-link router werken niet meer.
.

Kun je dat verder verklaren ? Wat bedoel je met "werken niet meer" ?
Is je wifi ontvangst zwakker geworden en werkt wifi alleen vlak bij je tplink of linksys ? Of werkt wifi helemaal niet meer, of werkt je router ook niet meer via een netwerk kabel ?

Als het een wifi dekkingsprobleem is, kun je dan eens kijken of er bijvoorbeeld hele sterke wifizenders bijgekomen zijn die bijvoorbeeld 40mhz breed zijn en 2 kanalen bezetten ? (Dat zouden ze niet mogen doen als ze andere signalen detecteren)
 
3g Stoort over het algemeen wifi niet. 3g zit op 0,8/1,6 Ghz terwijl wifi op 2,4/5 Ghz zit. Apparaten moeten aantoonbaar gecertificeerd zijn zodat ze binnen de grenzen blijven.

Het zal ook niet zozeer het 3G-signaal zijn dat de boel verstoort. Volgens betreffende persoon zou het apparaat min of meer BEWUST storen op het WiFi-signaal van andere providers. Het doel hiervan lijkt me duidelijk. Ik persoonlijk trek dit hele verhaal ook behoorlijk in twijfel, daar gaat het verder niet om. Zou namelijk wel een zeer smerige vorm van "marketing-strategie" zijn. Ik ben me er ook van bewust dat dergelijke apparaatjes aan de nodige eisen moeten voldoen alvorens ze op de markt gebracht mogen worden. In het verkeer echter wordt er ook van ons geëist dat wij ons aan de regels houden. En toch worden deze regels door velen onder ons overtreden. Betreffende persoon is zoals gezegd werkzaam geweest bij het of een Call-centre van Vodafone, en heeft dus a.h.w. een beetje aan de bron gezeten. Maar goed, wel waar of niet waar, waar rook is, is ook vaak vuur. Het was uiteindelijk ook maar een tip met als doel anderen te helpen bij een bepaald probleem.
 
wifi maakt gebruik van de ISM frequenties ( https://en.wikipedia.org/wiki/ISM_band ). dat is maar goed ook, anders zou iedereen die een wifi router gebruikt een zendmachtiging nodig hebben. wel stelt de overheid grenzen aan het uitgestraalde vermogen, dat mag in NL maximaal 100mW zijn, maar bv in FR maximaal 10mW buitenshuis op bepaalde frekwenties.
hoe en waarvoor die frekwenties worden gebruikt wordt niet door instanties gekontroleerd, en vooral bij rechtstreeks uit china geïmporteerde apparatuur is het niet altijd zeker of die zich wel aan de vermogensnorm houdt....:roll:
het is dus goed mogelijk als meerdere apparaten dicht bij elkaar staan ze geen van allen "werken", dwz dat de onderlinge storing zo groot is dat ze geen van allen letterlijk en figuurlijk hun "doel" bereiken. alleen apparaten die gebruik maken van spread spectrum technologie, zoals bv bluetooth, UWB en dect , kunnen daar enigszins mee overweg. ik heb zelf een keer meegemaakt dat een apparaat dusdanig stoorde dat kanaal 6 kompleet onbruikbaar was. op kanaal 1 en 11 geen probleem.
de 2.4Ghz band is vooral populair omdat door de korte golflengte goedkope compacte apparatuur mogelijk is, zonder de complicaties van de ruim tweemaal zo hoge frekwentie van 5.8 Ghz. dat zorgt wel voor een overbevolking aan niet onderling met elkaar rekening houdende technologien: wifi, bluetooth en niet te vergeten magnetron ( lekstraling ). dit wordt nog eens verergerd doordat bij het plaatsen van deze apparatuur door consumenten er geen sprake is van enige planning: stekker in de muur en klaar!
dat door bijplaatsen van apparatuur in de directe buurt iets "ineens" niet meer werkt is dus helaas eerder regel dan uitzondering.

probeer eens een ander kanaal, of wijk indien mogelijk uit naar de nog vrijwel lege 5GHz band. minder reikwijdte, maar storingvrij en hogere doorvoer.

ps. over die femtocellen: die werken op de UMTS band 2100MHz. ik ben momenteel zo'n ding aan het testen, en er mankeert een hoop aan, maar storing van wifi hoort daar niet bij.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
ps. over die femtocellen: die werken op de UMTS band 2100MHz. ik ben momenteel zo'n ding aan het testen, en er mankeert een hoop aan, maar storing van wifi hoort daar niet bij.

Ik persoonlijk twijfel ook zwaar aan zijn hele verhaal. Geloof ook niet dat een provider als Vodafone het nodig acht om zich van dergelijke praktijken te bedienen. Ik ken betrokken persoon echter niet als iemand die veel l*lverhalen de wereld inblaast. Dus vandaar. Kan natuurlijk zijn dat hij op deze manier een eventueel conflict met zijn oude werkgever probeert op te lossen. Beter zal hij er dan in ieder geval niet van worden. Los je meestal vrij weinig mee op.
 
Kun je dat verder verklaren ? Wat bedoel je met "werken niet meer" ?
Is je wifi ontvangst zwakker geworden en werkt wifi alleen vlak bij je tplink of linksys ? Of werkt wifi helemaal niet meer, of werkt je router ook niet meer via een netwerk kabel ?

Als het een wifi dekkingsprobleem is, kun je dan eens kijken of er bijvoorbeeld hele sterke wifizenders bijgekomen zijn die bijvoorbeeld 40mhz breed zijn en 2 kanalen bezetten ? (Dat zouden ze niet mogen doen als ze andere signalen detecteren)

Het wifisignaal "verdwijnt". De rest van de routerfunctionaliteit werkt gewoon.
Als ik de router in de kelder aanzet is er geen probleem, zodra ik hem in de gang houd waar het "glasvezel netwerk" zichtbaar is verdwijnt het wifi signaal van de router.

Ik zie hier zelf op mijn laptop en telefoon maar 2 wifi netwerken, dat van mij zelf (tot dat het weg valt) en dat van de buren.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Het lezen van dit verhaal doet mij plotseling denken aan een gesprek dat ik enkele maanden geleden had met ........................... Moest er alleen toevallig aan denken toen ik het bericht van nicknick las.

Ik maak ook gebruik van zo'n Femtocel. Mijn ervaring is juist het omgekeerde. Mijn wifi netwerk legt de Femtocel plat. Er wordt ook duidelijk in de handleiding vermeld dat de Femtocel zich niet te dicht bij een draadloos netwerk mag bevinden. In het begin gebeurde het regelmatig dat de Femtocel storing had (afstand router => Femtocel was nauwelijks 1 meter). Nadat ik de Femtocel had verplaats nauwelijks last van storing.
Ik heb niet meegemaakt dat de Femtocel stoorde op mijn wifi netwerk. Ook de buren hebben geen klachten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan