Geen beeld op BRT 1 en 2, BBC 1 en 2 en BBC World News

mmhmjanssen

Forum Gebruiker
Berichten
36
Digitale TV
  1. Ziggo
Mijn schoonmoeder is van analoge TV overgegaan op digitale TV en heeft van oudsher het minimale pakket, wat nu "Kabel TV" heet. Hoewel deze zenders wel in het pakket zitten, heeft ze geen beeld voor de in de titel genoemde SD kanalen:
51 = Eén (BRT 1) [948]
52 = Canvas (BRT 2) [949]
61 = BBC One [952]
62 = BBC Two [953]
504 = BBC World News [504]
De getallen tussen vierkante haakjes geven het kanaal aan waar deze zenders te vinden zijn in het "TV Standaard" pakket.

Nu heb ik voor haar wat speurwerk verricht en heb het volgende gevonden.
De genoemde kanalen hebben gemeen dat ze allemaal op dezelfde frequentie zitten, 802 MHz.
Mijn schoonmoeder woont in een appartement op 3-hoog, hemelsbreed 165 meter van een LTE zendmast van Vodafone (flat Rembrandthage 2-72, Nieuwegein). Deze antennes zenden met een vermogen van 690 W (!) op 806 MHz (met een bandbreedte van 10 MHz) en zitten dus op dezelfde frequentie.

De TV was aangesloten via een COAX kabel met zo'n goedkope haakse connector met een plastic kapje, waar dus nogal wat signaal door naar binnen kan sluipen.
Gebruik ik mijn COAX kabel, die ik jaren geleden bij mijn Ziggo Interactieve TV pakket heb gekregen (merkloos, 5 mm dik, zwart met rechte stekkers) dan is er wel beeld maar met veel storing en regelmatig wegvallen van het beeld.

Er zijn tegenwoordig COAX kabels te koop met 3 of 4 voudige afscherming, maar als de stoorsignalen binnenkomen bij het AOP (wandcontactdoos met 2 aansluitingen, dus vermoedelijk ook een ingebouwde splitter), of bij de bekabeling in het flatgebouw dan zal dit niet veel helpen en kan ik deze kabel aan de kat voeren.
Zijn er Ziggo klanten die in de buurt van een LTE zendmast wonen en dit probleem herkennen, of zouden willen uitproberen of ze ook last hebben. Om e.e.a. uit te proberen zou je dus op kanaal 504 kunnen afstemmen (BBC World News), aangezien voor alle pakketten deze zender op dezelfde frequentie zit.
 
690 W voor een 4G zendmast lijkt me wel erg veel. Maar je schoonmoeder heeft inderdaad last van instraling, probeer alles te vervangen en als het niet is opgelost haal je er Ziggo bij. Moeten die maar iets verzinnen.

En waarschijnlijk zit BBC World News niet in elke regio op die 802 Mhz omdat die frequenties per regio verschillen.
 
Als de AOP en bekabeling in het flatgebouw van Ziggo is dan contact opnemen met Ziggo en dit verhaal vertellen.
Of een bericht aan Ziggo webcare. Vermeld dan klantnummer, of postcode & huisnummer van je schoonmoeder en een link naar dit topic.
Als de AOP van Ziggo is en niet genoeg is afgeschermd voor 3/4G dan word hij normaal gesproken gratis vervangen.
Er is ook kans dat de monteur tegelijk met vervanging van de AOP gratis goede coax kabels voor binnen levert.
 
Was bij mijn vriend ook het geval.
Oorzaak een versterker die zo oud was dat deze een bepaald deel van de frequentieband niet doorliet. Alles is opnieuw geïnstalleerd bij het aop punt inclusief een aansluitdoos in de woonkamer. Versterker is achterwege gebleven. Het signaal voor digitaal kijken was en is nog steeds ruim voldoende. Ook de versterker bood geen retoursignaal mogenlijkheid. De installatie was nog uit de vorige eeuw.
 
Ik heb het nog niet bij haar kunnen controleren maar ik verwacht dat haar probleem (en dat van anderen die in Nieuwegein in de buurt van dezelfde stoorbron wonen) is opgelost. Ziggo heeft afgelopen nacht netwerkonderhoud gehad en zo te zien de zenders die op 802 MHz zaten (de zenders genoemd in de titel) verplaatst naar 506 MHz. Heb dit nog niet bevestigd gekregen, maar als dit inderdaad zo is, alle lof voor Ziggo.
 
[...]
Zijn er Ziggo klanten die in de buurt van een LTE zendmast wonen en dit probleem herkennen, of zouden willen uitproberen of ze ook last hebben.
[...]
Dit probleem klinkt me heel bekend in de oren. Vorig jaar hadden ook wij slechte ontvangst op één bepaalde frequentie en ook een zendmast in de buurt die (vermoedelijk) op ongeveer de zelfde frequentie uitzond. Een week later had Ziggo de bewuste TV zenders verplaatst naar een andere frequentie en de storing leek opgelost. In zo'n geval trek je dan al gauw de conclusie dat er inderdaad sprake was van interferentie door die zendmast. Niet dus !!!
Het probleem zat hem in een gecorrodeerde koppeling in de buitenkabel van Ziggo, welke op die ene frequentie zo veel storing gaf dat het beeld uitviel, terwijl op andere frequentie het nog net wel goed ging, althans qua beeld. Maar ging je meten, dan was het op die andere frequenties ook niet pluis.
Zie: https://ziggoforum.nl/topics/vier-verschillende-monteurs-langs-om-een-storing-op-te-heffen.92640/
en ook: https://ziggoforum.nl/topics/storin...umax-5500c-ok-met-mediabox.92421/post-1248190

Anyhow, houd er rekening dat een storing soms uit een heel andere en onverwachte hoek kan komen.
 
Dit is echt wel storing van LTE mast. Zenders die nagenoeg op dezelfde (zeer hoge) frequentie zitten doen het wel. Op 778 MHz (kanaal Ziggo TV) en 834 MHz (kanalen 40-48 = lokale zenders) zijn er geen problemen. Op 802 MHz met slecht afgeschermde kabel geen enkel signaal en veel storing met zeer goede kabel.
 
690 W voor een 4G zendmast lijkt me wel erg veel. [...]
Inderdaad, dat klinkt heel wat. Maar ik neem aan dat hiermee Effective radiated power (ERP) wordt bedoeld. Het vermogen van de zender zelf (dus voor de antenne) zal dan zo'n factor tien lager liggen.
 
Terug
Bovenaan