Freedom stopt met gratis homepage voor klanten

René

Moderator
Berichten
9.874
Internet
  1. KPN
1699883062026.png
Freedom stopt vanaf 1 januari 2024 met het aanbieden van de gratis homepage functie voor klanten.
Net als veel andere providers stopt nu ook Freedom met het concept 'Homepage', waarbij gebruikers een gratis stukje webruimte kregen voor een persoonlijke website.
Deze functionaliteit was een aantal jaar geleden nog vrij standaard, maar is tegenwoordig bijna nergens meer te vinden.

Als reden geeft Freedom dat het onderhouden van deze functionaliteit te arbeidsintensief is in verhouding tot het aantal gebruikers.
Freedom biedt als alternatief de betaalde webhosting aan via https://freedom.nl/diensten/webhosting

 
Zo'n systeem kost ze misschien een paar duizend euro, 2-3 servertjes met wat storage en backup. Als ze de kosten daarvan over al hun klanten verdelen is het misschien 25-30 cent per klant.

Maar goed als ze hiermee willen stoppen oke, ik vermoed dat er niet heel veel gebruikers meer zijn. Wat het schandalig maakt is daarna 15 euro vragen.. WUT ? Had dan gewoon 2 euro p/mnd gezegd.
 
Ik denk dat je dat al te simplistisch ziet. Niet zo zeer de server maar het onderhoud en de continue security problemen die iedere week gepatched moeten worden.
 
Ik denk dat jij het te moeilijk maakt, dat patchen en onderhoud kan volledig geautomatiseerd worden. Bovendien dat moeten ze nu toch ook doen? Het is niet dat ze daar meer mensen voor in dienst moeten nemen, er lopen genoeg techies rond daar.

Tevens met die prijzen, hoeveel van hun klanten zijn bereid daarvoor te betalen denk je? Kun je beter een VPS huren, praktisch onbeperkt verkeer, moet je het alleen zelf kunnen inrichten. En zelfs al kun je dat niet, dan nog zijn er veel betere en goedkopere alternatieven.
 
Laatst bewerkt:
En een 'eigen' homepage, heb je toch gratis facebook voor, ook nog lekker anoniem ;)
 
Ik wist niet dat je facebook tegenwoordig als eigen site kunt gebruiken, ik heb allang geen FB account meer maar ik vermoed dat het toch vrij beperkt is.. Er zijn wel mensen die graag hun eigen site draaien of voor een klein project. Die hadden baat bij deze gratis dienstverlening en dat was voor sommige misschien een reden om freedom te kiezen zelfs. Maar die zijn niet bereid 15 euro per maand uit te geven. Stel je draait een iets meer serieuze site, dan zijn de specs veel te laag dus ben automatisch meer geld kwijt. Kortom ik vraag me echt af op wie dit product gericht is. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat dit succesvol gaat worden.
 
Zo'n systeem kost ze misschien een paar duizend euro, 2-3 servertjes met wat storage en backup. Als ze de kosten daarvan over al hun klanten verdelen is het misschien 25-30 cent per klant.

Maar goed als ze hiermee willen stoppen oke, ik vermoed dat er niet heel veel gebruikers meer zijn. Wat het schandalig maakt is daarna 15 euro vragen.. WUT ? Had dan gewoon 2 euro p/mnd gezegd.
Als het echt zo goedkoop en simpel was dan zou iedereen een datacenter beginnen om deze faciliteit voor weinig aan te bieden. Dan krijg je namelijk veel gebruikers en Massa is Kassa.
 
Ach hou toch op. Die homepage space van Freedom stelt niks voor.

Hoeveel klanten zal Freedom inmiddels hebben rond de 15000 ? Hoeveel procent daarvan maakt nog gebruik van de homepage space, maximaal 5% en dan zit ik aan de hoge kant denk ik. 99% daarvan heeft een statische pagina die zelden tot nooit bezocht worden en 1% doet er meer mee. Kortom die servers staan uit hun neus te vreten.

Dat is een andere opzet dan een bedrijf waarvan de core business goede hosting aanbieden inhoudt. Die hebben tien duizenden soms honderdduizend klanten en racken vol met servers. Bovendien hebben die klanten andere eisen. Helaas is er een club die alle grotere hosters overneemt in NL de laatste tijd en daarmee de concurrentie verschraald.

Bovendien je gaat schrikken als je beseft hoe vaak er overboekte hosting wordt aangeboden door partijtjes die helemaal geen of amper kennis hebben maar uitsluitend diensten van een andere partij door verkopen.
 
Laatst bewerkt:
Ik had er destijds ook al eens aan gedacht toen Ziggo ging stoppen met de homepage, om het gratis via dit forum aan te bieden voor iedereen die hier een account heeft.
Inderdaad een paar VPS-jes opzetten met Direct Admin, zo moeilijk is dat niet.
Enige wat mij tegen hield is dat er altijd wel gasten zijn die daar dan misbruik van gaan maken. Illegale content etc... lijkt me toch lastig om te onderhouden.
 
Terug
Bovenaan