• Let op: Dit is het archief van het Provider Forum. De berichten die je hier ziet zijn gedateerd en er kan niet meer op worden gereageerd.

FM Stereo

Status
Niet open voor verdere reacties.
R

Rony!

Ik krijg een groot aantal zenders van mijn receiver niet in stereo ontvangst. ik heb de coax kabels gecheckt en deze zijn goed. Mijn receiver is een Harman Kardon AVR 21.

Echter heb ik wel een goed ontvangst op mono, maar ik wil deze graag stereo ontvangen.
 
Gebeurde dit van de een op de andere dag, of heb je nu pas de radio aangesloten (op een andere locatie) ?

Bekende oorzaak is de AAN en UIT switch op de verdeler in de meterkast. Zie:
WWePG8.png


Die moet op "AAN" staan wanneer de radio aangesloten wordt met een aparte coax kabel (eventueel via een muurdoos)
 
ik heb de receiver een lange tijd niet aangesloten, er stond een andere tuner, die het overigens wel goed deed, echter moet ik wel bekennen, dat de ontvangst een stuk minder zuiver is dan dat hij in het verleden was.

Ik kan alle zenders mono prima ontvangen, echter als ik het Stereo wil beluisteren, kan ik op een aantal zender na, de ontvangst niet zuiver krijgen, veel ruis.
 
Probeer de ontvanger eens zo dicht mogelijk bij het AOP (abonnee overname punt) aan te sluiten met een goede kabel. Werkt het nog niet, probeer eens het ether signaal. Werkt beide niet (goed), dan kan de ontvanger het probleem zijn.

Wanneer het vanaf het AOP wel goed werkt wordt er ergens verlies gemaakt. Het is dan een zaak van stap voor stap zoeken waar dit zit door bijvoorbeeld de ontvanger steeds een stap verder in de keten in te prikken.

Controleer ook zeker de AAN/UIT switch op de verdeler (indien aanwezig) op 'AAN' staat zoals op de afbeelding.

Zitten de zenders die wel goed te krijgen zijn toevallig allemaal bij elkaar ? (bijvoorbeeld alleen laag of hoog aan de band ?)
 
ik heb er inmiddels een andere tuner neer gezet, die doet het wel. De zenders die het wel goed doen, zitten niet vlak bij elkaar en niet in het midden van de ether. normaal als de tuner afstemt is het signaal heel erg slecht, overigens is dit alleen in stereo.
 
Dan is het probleem dus de ontvanger ;)

Voor stereo ontvangst is meer signaal benodigd om eenzelfde signaal/ruis verhouding te verkrijgen. Wanneer door een defect of een verlopen component de gevoeligheid omlaag gaat zul je de ruis als eerste in de stereo modus horen.

Andere mogelijkheid is een defect in het stereo circuit (multiplex decoder) van de ontvanger waardoor stereo uitzendingen niet goed weergegeven worden.
 
ik denk zelf ook aan de receiver zit. ik weet alleen niet hoe ik dit op moet lossen. echter is het wel zo dat bepaalde zenders wel heel goed stereo te beluisteren zijn. Hij was altijd heel erg zuiver in het verleden, maar heb hem een tijd niet meer aangehad. Wat wel zo is, is dat er een aardlus in zit, maar dat heeft hij altijd gehad.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan