• Let op: Dit is het archief van het Provider Forum. De berichten die je hier ziet zijn gedateerd en er kan niet meer op worden gereageerd.

De verschillend Cable Mdm's in overzicht

Status
Niet open voor verdere reacties.
H

Hagen

rtd 06-12-2004,

hallo,

Hierbij mijn eigen wens vervult.

https://www.troublesathome.nl/index.php?section=faq&page=hardware


Hardware
Wat zijn de minimale systeemeisen ?
Welke kabelmodems worden gebruikt?
Hoe wordt het modem aangesloten?
Hoe krijg ik nu verbinding met internet? Moet ik net als met een telefoonverbinding inbellen?
Hoe achterhaal ik de signaalsterktes en binnen welke grenzen moeten die liggen?
Lampjes en aansluitingen op de COM21 modems, welke functie hebben ze?
Lampjes en aansluitingen op het Thomson TCM290 modem, welke functie hebben ze?
Lampjes en aansluitingen op het Motorola SB3100i modem, welke functie hebben ze?
Lampjes en aansluitingen op het Motorola SB4200e modem, welke functie hebben ze?
Lampjes en aansluitingen op het Motorola SB5100e modem, welke functie hebben ze?
Lampjes en aansluitingen op het Arris TCM450 modem, welke functie hebben ze?
Wat zijn de minimale systeem eisen ?
De samengestelde systeemeisen waren vroeger nogal gedetailleerd, maar zijn nu (terecht) gereduceerd tot slechts een klein aantal voorwaarden:

Besturingssysteem: Windows 98 of hoger, Mac OS 8.5 of hoger
Netwerkkaart: Reeds geïnstalleerd of een vrij PCI slot of een vrije USB aansluiting.
Bovenstaande zijn ondersteunde systemen. Dat wil niet zeggen dat het ook de enige systemen zijn waarop het werkt. Kijk op de Unix pagina voor installatie onder Linux of BSD-varianten.

[top]

Welke kabelmodems worden gebruikt?
heeft door de jaren heen een groot aantal types modems in gebruik genomen. Deze zijn onder te verdelen in twee groepen:

COM21 modems
De ComPORT 1000 en 2000 van de fabrikant COM21 waren in je beginjaren de enige modems die gebruikt werden. Anders dan de naam doet vermoeden worden deze niet op de COM-poort maar op gewoon op een netwerkkaart aangesloten. Deze modems maken gebruik van een door COM21 ontwikkelde techniek, waardoor ze niet direct uitwisselbaar zijn met modems van andere fabrikanten. De fabrikant COM21 is in augustus 2003 failliet gegaan en de inboedel is deels overgenomen door Arris.

Ook al zijn dit al oudere modems, ze functioneren prima en kunnen qua snelheid de nieuwere modems nog altijd bijbenen.COM21 ComPORT 1000
Data Sheet
Technical Supplement Manual
COM21 ComPORT 2000
Data Sheet
Technical Supplement Manual
EuroDOCSIS modems
Nadat in de begintijd van kabelinternet er vooral fabrikant-specifieke technieken (zoals bij COM21) gebruikt werden, ontstond enige tijd later een standaard voor kabelmodems: DOCSIS - Data-Over-Cable Service Interface Specifications. De europese variant hierop heet EuroDOCSIS. Het grote voordeel van de EuroDOCSIS standaard is dat nu modems van verschillende fabrikanten perfect uitwisselbaar zijn mits ze aan deze standaard voldoen.

Na de originele EuroDOCSIS 1.0 standaard werd deze doorontwikkeld via versie 1.1 naar versie 2.0. Het verschil tussen versie 2.0 en de oudere varianten is met name de verhoogde upstream capaciteit.

   

Thomson/RCA TCM290
EuroDOCSIS 1.0 gecertificeerd (opwaardeerbaar naar 1.1)
Homepage
Data Sheet
User Guide (RCA DCM305R)
Motorola SURFboard 3100i
EuroDOCSIS 1.0 gecertificeerd (opwaardeerbaar naar 1.1)
Homepage
FAQ
Data Sheet
User Guide
Motorola SURFboard 4200e
EuroDOCSIS 1.0 gecertificeerd (opwaardeerbaar naar 1.1)
Homepage
FAQ
Data Sheet
Quick Installation Guide
User Guide
Motorola SURFboard 5100e
EuroDOCSIS 1.1 en 2.0 gecertificeerd
Homepage
FAQ
Data Sheet
Quick Installation Guide
User Guide
Arris Touchstone CM450B
EuroDOCSIS 1.1 (gecertificeerd) en 2.0
Homepage
FAQ
Spec Sheets
Quick Installation Guide
User's Guide
[top]

Hoe wordt het modem aangesloten?
Op de plek waar de (groene) CAI-kabel uit de muur komt (het zogenaamde Abonnee Overname Punt (AOP)), wordt een nieuwe contactdoos geplaatst. Normaal gesproken zal dit op de plek zijn waar de huidige radio/TV aansluiting ook zit. De nieuwe contactdoos heeft 2 uitgangen, te weten 1 voor radio/TV en een voor internet. Vanaf de radio/TV uitgang gaat er een kabel naar een radio/TV-filter, waardoor de oude situatie gehandhaafd kan worden.
Op de internetuitgang wordt een dikke COAX-kabel aangesloten. Het andere uiteinde van deze kabel komt in de modem.


klik voor een vergroting

Op het modem vind je een aantal aansluitingen:

Power (voeding)
De modem wordt veelal gevoed door een meegeleverde netadapter, die je hier in kunt steken:
COM21 COMport 1000 en 2000: 15V DC (1000mA max)
Thomson/RCA TMC290: ??V DC/AC? (???mA). Volgens de handleiding van de RCA DCM305R is het een 9V DC, 800mA voedingsadapter.
Motorola SB3100i en SB4200e: heeft een ingebouwde adapter, dus hierop wordt enkel een voedingskabel aangesloten.
Motorola SB5200e: 12V DC (800mA? max)
Arris TCM450B: 9-12V DC (800mA max)
RJ45 (UTP)
Hierop kun je de Cat5 UTP netwerkkabel aansluiten die het modem met de computer verbindt. De lengte van deze kabel mag maximaal 90 meter zijn.
F-connector (Coax)
Hierop sluit je de coax kabel aan die uit het abonnee overname punt komt. De lengte van deze kabel mag maximaal 1 meter zijn. Vroeger werd hiervoor een maximum van 18 meter aangehouden, maar hierdoor was de kans op storingen groter. Bij gebruik van kwalitatief goede coax kabel en goed afgeschermde connectoren, kan een wat langere kabel ook goed werken, maar probeer deze zo kort mogelijk te houden.
USB (niet altijd)
Op sommige modems zit ook een USB aansluiting. Deze wordt niet ondersteund. Wel kun je als klant kiezen voor een USB installatiepakket. Hierin zit een USB-Ethernet adapter. Deze wordt aan de netwerkkabel gekoppeld die in de RJ45 aansluiting op het modem zit. Aan het andere einde van de USB-ethernet adapter zit een USB-kabel die je in een USB aansluiting van je computer kunt steken.
Meer informatie vind je in de startersgids
[top]

Hoe krijg ik nu verbinding met internet? Moet ik net als met een telefoonverbinding inbellen?
Als je op het netwerk aangesloten bent, zit je in feite op een WAN (wide area network). Dat is hetzelfde als een LAN (local area network), maar dan groter. Als je computer is opgestart ben je online. Het aanmelden op de server doet je besturingssysteem voor je. Om de verbinding tot stand te brengen krijg je een netwerkkaart en een kabelmodem.

[top]

Hoe achterhaal ik de signaalsterktes en binnen welke grenzen moeten die liggen?
Als je problemen met je internetverbinding hebt, kan dit liggen aan het signaal dat over de CAI-kabel wordt gestuurd. Is dit signaal te zwak of te zeer gestoord, dan valt de verbinding weg. Bij veel DOCSIS modems (o.a. Motorola) zijn signaalsterktes en signaal/ruis-verhouding eenvoudig af te lezen via een webinterface, dat je kunt bereiken door met je browser het volgende adres te bezoeken:

http://192.168.100.1/

Mogelijk zul je op deze pagina nog even moeten doorklikken naar een achterliggende pagina om de gezochte waarden te vinden:

Downstream - Signal to Noise Ratio (SNR)
Moet minimaal 23.5dB (?) zijn; liefst hoger dan 30dB.
De signaal/ruis-verhouding geeft aan hoe krachtig het signaal is ten opzichte van de ruis op de verbinding. Hoe meer ruis, des te lager de signaal/ruis-verhouding. Bij een te lage signaal/ruis-verhouding valt de verbinding weg omdat het signaal onvoldoende te onderscheiden is van de ruis. Vergelijk het met het voeren van een gesprek: als je op een rustige plek met zachtjes met iemand praat, dan zal die je goed kunnen verstaan, maar doe je dit op een drukke markt, dan zal de ander je niet kunnen verstaan als je net zo zacht blijft praten doordat het signaal (jouw stemgeluid) overstemd wordt door de ruis (omstanders die praten).
Downstream - Power Level
Moet tussen -15dBmV en +15dBmV liggen; liefst tussen -12dBmV en +12dBmV en zo dicht mogelijk bij 0dBmV.
Het kabelmodem is erop gemaakt om een signaal te ontvangen dat binnen bepaalde grenzen ligt. Een te zwak signaal is onbruikbaar, ook al is er vrijwel geen storende ruis aanwezig. Een te hard signaal geeft vervorming en is daardoor ook onbruikbaar.
Upstream - Power Level
Mag maximaal +58dBmV zijn; liefst lager dan +55dBmV.
Het signaal dat door het kabelmodem wordt teruggestuurd over de CAI-kabel komt door verliezen in de kabel verzwakt aan bij de head-end van @Home. Het kabelmodem probeert deze verliezen te compenseren door het signaal extra te versterken, maar deze versterking is aan een maximum gebonden. Zijn de verliezen in de kabel zo hoog dat zelfs bij maximale versterking het signaal te verzwakt aankomt, dan valt de verbinding weg. Oorzaken voor extreme verliezen van signaalsterkte in de kabel zijn onder meer: kabelbreuk, slechte contacten, defect modem, ...
[top]

Lampjes en aansluitingen op de COM21 modems, welke functie hebben ze?
Op de achterkant van de COM21 modems zitten van links naar rechts de volgende aansluitingen:

DC: Voedingsaansluiting. Een 15V DC , 1000mA adapter wordt meegeleverd.
10BT: RJ45 ethernet aansluiting. Sluit hier een PC of router op aan. Stel deze in op 10Mbps en half duplex.
RS232 serial connector: Op deze aansluiting kun je een seriele kabel aansluiten en zo met je PC in de instellingen van het modem komen. Snelheidsbegrenzingen zitten bij COM21 modems niet in het modem zelf maar in de head-end, dus dat heeft weinig zin.
Pilot Tone: Deze kan aan/uit worden gezet, afhankelijk van of je kabelaansluiting is voorzien van een zogenaamde Ingress Noise Blocker (INB). Deze staat standaard goed ingesteld, dus blijf hier vanaf.
CATV: Hierop sluit je de coax kabel aan middels een F-connector.
AIM Port: (alleen ComPORT 1000) Is bedoeld om uitbreidingsmodules in de ComPORT 1000 te kunnen plaatsen.maakt hier geen gebruik van.

klik voor een vergroting

Op de voorkant van de COM21 modems zitten van links naar rechts de volgende lampjes (LED's):

PWR: Power. Als dit lampje brandt is de voeding correct aangesloten.
RF: Status. Als dit lampje groen brandt is de verbinding in orde. Als het groen en/of orange knippert is er mogelijk een storing of is het modem aan het opstarten, rebooten of probeert verbinding te krijgen.
TD: Transmit Data. Dit lampje knippert als er data verzonden wordt van het modem naar de PC (downloaden)
RD: Receive Data. Dit lampje knippert als er data binnen komt op het modem vanuit de PC (uploaden)
LNK: Ethernet Connectivity. Dit lampje brandt als de verbinding met de netwerkkaart in orde is.
LED-codes COM21 COMport 1000/2000  LED's Tijdsduur Betekenis
pwr rf td tr lnk
     onbeperkt Modem staat uit. Sluit de voedingskabel aan en steek de adapter in het stopcontact.
  Opstart procedure
     onbeperkt Modem staat aan.
      ~15 sec. Boot up en Power On Self Test (POST). Het modem is aan het opstarten en is bezig met wat interne tests. Dit gebeurt altijd als het modem wordt aangezet of wordt gereboot door technisch personeel. Het modem kan geen data verzenden of ontvangen in deze toestand. De RF LED is niet onder controle van de software en kan uit blijven of ongecontroleerd knipperen.
Dit zou niet langer moeten duren dan 1 minuut. Als het modem in deze toestand blijft steken is er mogelijk een probleem met het modem. Neem in dat geval contact op met de helpdesk.
     onbeperkt
typisch: 0-20 min.
Op zoek naar een downstream signaal. Dit kan enkele minuten duren en gebeurt bij het aanzetten of herstarten van het modem. Met name als het modem voor het eerst wordt aangesloten kan dit tot een uur duren. Als het modem in deze toestand blijft steken, controleer dan de coax kabel, waarmee het modem op het AOP (abonnee overname punt) is aangesloten. Helpt dat niet, bel de helpdesk.
     onbeperkt
typisch: 5-300 sec.
Het modem is op zoek naar een Upstream signaal en probeert communicatie tot stand te brengen (multiple acquisition frequency mode) Het downstream signaal is reeds gevonden. Het modem heeft een upstream kanaal gevonden, maar er is niet genoeg bandbreedte beschikbaar voor het modem. De HCX heeft het modem in de wacht gezet, waar het z'n beurt moet afwachten op een beschikbaar upstream kanaal. Zodra er bandbreedte beschikbaar is, zal het modem klaar zijn om data te versturen en ontvangen. Dit zou alleen in zeer uitzonderlijke gevallen mogen gebeuren. Bel de helpdesk.
     onbeperkt
typisch: 5-60 sec.
Het modem is op zoek naar een Upstream signaal (single acquisition frequency mode) en probeert communicatie tot stand te brengen. Het downstream signaal is reeds gevonden. Gedurende deze tijd kan het modem het zendniveau aanpassen tot het modem signaal gedetecteerd wordt door de ComCONTROLLER. Dit hangt af van de hoeveelheid ruis in het netwerk. Dit kan enkele minuten duren. Als het langer duurt dan 10 minuten, bel de helpdesk.

     onbeperkt
typisch: 5-60 sec.
Nadat het modem de Upstream (upstream acquisition frequency) gevonden heeft, schakelt het over naar een ranging mode waarin de ComCONTROLLER (HCX) nog enkele laatste aanpassingen doet aan het upstream signaalniveau en de upstream timing-offset, afhankelijk van de hoeveelheid ruis op het netwerk. Dit kan enkele minuten duren. Als het langer duurt dan 10 minuten, bel de helpdesk.
     onbeperkt
typisch: 15-60 sec.
Het modem heeft de verbinding tot stand gebracht en haalt de software configuratie op vanaf de ComCONTROLLER (HCX). Indien nodig zal het modem nieuwe besturingssoftware downloaden en het DRAM geheugen upgraden.
Als het modem in deze toestand blijft, is het modem mogelijk niet geconfigureerd via de netwerk management software of de geconfigureerde software is niet beschikbaar op de HCX.
     ~2 sec. Het modem staat op het punt om operationeel te worden, gaat tijdelijk offline en wacht tot de ComCONTROLLER (HCX) het modem in een online, ongeauthoriseerde of offline toestand zet.
     continu Online, operationeel en geauthoriseerd. Het modem zou data moeten kunnen verzenden en ontvangen in deze toestand.
  Speciale toestanden
     ~5 min. Downloaden van firmware. Deze besturingssoftware wordt tijdelijk opgeslagen in het DRAM geheugen van het modem. Ontkoppel het modem niet in deze fase. Het downloaden van software kan tot 5 minuten duren. Als het modem veel langer in deze toestand blijft, bel de helpdesk. Als het modem permanent in deze toestand blijft steken, is het modem mogelijk nog niet geconfigureerd via de netwerk management software.
     ~15 sec. Wissen van het flash geheugen als voorbereiding van het copieren van de nieuwe besturingssoftware (firmware) naar het flash geheugen. Dit zou niet langer dan 15 seconden moeten duren. Indien hierbij de voeding van het modem wegvalt kan dit het falen van het modem veroorzaken en zal het modem naar de fabrikant geretourneerd moeten worden.
     ~15 sec. De besturingssoftware is gedownload (in het DRAM geheugen) en wordt nu gecopieerd naar het flash geheugen. Indien hierbij de voeding van het modem wegvalt kan dit het falen van het modem veroorzaken en zal het modem naar de fabrikant geretourneerd moeten worden. Als dit langer dan 1 minuut duurt, bel de helpdesk.
     onbeperkt Het modem is niet geauthoriseerd om data te mogen versturen of ontvangen. Bel de helpdesk; mogelijk ben je afgesloten of is modem niet goed aangemeld.
     onbeperkt Het modem is offline. Waarschijnlijk is het niet goed geconfigureerd. Mogelijk oorzaken: een foutief QOS niveau wat niet beschikbaar is op de ComCONTROLLER of de VLAN ethernet poort van het modem is uitgeschakeld. Kortom, bel de helpdesk.
     continu Opstarten of Power-on Self Test mislukt. De stroomvoorziening, het geheugen of de hardware is defect. Probeer de voedingsadapter te vervangen of bel de helpdesk.
  Normale toestanden
     onbeperkt Er is geen verbinding tussen het modem en de netwerkkaart. De UTP kabel is niet ingestoken of defect of de aangesloten computer staat uit.
     onbeperkt Er is wel verbinding tussen het modem en de netwerkkaart.
     onbeperkt Het modem stuurt data naar de aangesloten PC. Deze data komt vanuit het netwerk, gaat door het modem, naar de PC. Merk op dat het gebruik van de term TD hier precies tegenovergesteld is aan wat gebruikelijk is bij modems (normaal: versturen data vanuit PC naar modem)
     onbeperkt De PC verstuurt data via het modem naar het @Home netwerk. Merk op dat het gebruik van de term RD hier precies tegenovergesteld is aan wat gebruikelijk is bij modems (normaal: ontvangen van data door de PC).
     onbeperkt Data wordt tussen PC en Internet op en neer gestuurd.
     onbeperkt Er wordt zeer veel data tussen PC en Internet op en neer gestuurd, hierdoor lijkt het alsof de knipperende TD en RD lampjes continue groen branden. Dit wordt ook wel aangeduidt als het kerstboom effect.

[top]
 
en vanwaar dit verhaaltje? waarom een nieuwe topic openen?
 
Ik zou het hele bericht na de link weglaten. De hyperlinks werken niet en alles wat er staat, staat ook op de site. Maar dan wat overzichtelijk en inclusief afbeeldingen.  :P
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan