• Let op: Dit is het archief van het Provider Forum. De berichten die je hier ziet zijn gedateerd en er kan niet meer op worden gereageerd.

Chello en Novell

  • Onderwerp starter Onderwerp starter ViPeRII
  • Startdatum Startdatum
Status
Niet open voor verdere reacties.
Jij hebt er idd geen verstand van :D Maar goed maakt niet uit....

Op 4ux wouden ze me niet helpen omdat deze vraag onder het niveau zou liggen :S
 
Er is een gigantische berg informatie beschikbaar voor Novell, in de eerste plaats de website van novell zelf natuurlijk.

Overigens heeft Novell onlangs SUSE gekocht, dus als je iets van Linux weet ben je nu ook tegen wil en dank Novell adept.
;-)

Voor dhcp client functionaliteit voor chello heb je dhcpclnt.nlm nodig. Verder heb je natuurlijk nat.nlm nodig.
 
Mkay, sorry dat ik het topic even omhoog schop.... :D

Ik denk dat ik van mezelf tog wel mag zeggen dat ik redelijk wat verstand heb van Novell.

Ik draai nu thuis Netware 6.5. Voorheen draaide ik Netware 6.

Voor alle vragen omtrent Novell en Chello mogen julie bij mij terecht. (hmzz... :o)

Ik denk dat ik het gros van de problemen van een novell server i.c.m. een chello verbinding wel heb gehad, dus zal ik waarschijnlijk ook wel het grootste gedeelte kunnen oplossen.

Intellium.
 
Okay, je hebt mijn vraag gezien, (neem ik aan)

Kan m ook anders stellen: Wat heb ik nu precies nodig om
mijn internet te delen via mijn novell server.

Alvast bedankt!

Rolf
 
Rolf,

Ten eerste heb je 2 netwerkkaarten in je novell bak nodig. (Het kan ook met 1, maar het gemak dient dat er 2 aanwezig zijn).

De ene netwerkkaart krijgt een private ip address (iets in de trant van 192.168.x.x) en de andere wordt je WAN netwerkkaart en moet d.m.v. DHCP een ip adres krijgen van chello.

Zoals je al eerder opgemerkt had, registreerd chello je MAC adres, zodat je maar vanaf 1 netwerkkaart 1 ip adres aan kan vragen via DHCP. De truuk is dan ook om die netwerkkaart in je server te krijgen. VAnaf je server zelf kan je de kaart niet registreren, zelfs niet met de grafische console die tegenwoordig in netware zit.

Je kan dus de netwerkkaart overzetten in een windows bak en via die machine je mac registreren bij chello. Dit kan simpelweg door ff met chello te bellen, zeggen dat je een andere netwerkkaart hebt aangeschaft en ze gooien het mac adres in hun database leeg zodat jij je nieuwe via de windows bak kan registreren. Daarna is het simpel weg een kwestie van de kaart inbouwen in je novell bak en via DHCPCLNT.NLM een ip adres aanvragen. Als je een chello medewerker zover kunt krijgen dat hun het mac adres van je "nieuwe" netwerkkaart in de database zetten, dan hoef je hem niet eens over te bouwen, want dan geef je hem gewoon op (je kan het mac adres op je novell bak vinden d.m.v. CONFIG.NLM of TCPCON.NLM).

Nu je dus een werkende netwerkkaart met een bij chello geregistreerd mac adres in je novell bak hebt zitten is het een eitje. Je vraagt via DHCPCLNT.NLM een ip adres aan (De syntax is : DHCPCLNT.NLM NAME=[naam network board, zonder brackets eromheen]_EII -INETCFG. De inetcfg is om het verkregen ip adres meteen door te voeren in je netwerkconfiguratie. Let wel even op dat je waarschijnlijk nog de default gateway insteld naar de default gateway die je in je DHCPCLNT scherm ziet.

Je DNS naam is idd simpelweg je node. Het is in principe niet egt boeiend, want je kan tog wel via www.dyndns.org een eigen dns aanmaken of iets in die geest.

Het volgende punt is NAT en Gateways.

De bedoeling is dat je op elke pc in je lokale netwerk handmatig (of via DHCP) de default gateway (ofwel router) insteld. Deze laat je verwijzen naar het LOKALE adres van je server. Vervolgens ga je op je server naar INETCFG.NLM en daar ga je naar de binding van de WAN netwerkkaart. Dan naar Configure TCP/IP bind options > Expert TCP/IP bind options > Network Address Translation. Daar zet je de status op dynamic only. Dan een veeltal maal op ESC rammen en de hele mikmak saven als hij erom vraagt. Daarna een REINITIALIZE SYSTEM intikken en klaar is kees. Nu kan je vanaf elke pc in je netwerk internetten.

Hoop dat je hier wat aan hebt,

greetzz....

Intellium.
 
Lijkt er wel op!

Ik ga het morgen allemaal eens proberen, zal het resultaat wel tonen hier. Dus tijdens de setup van mijn netware bakje, hoef ik mij geen zorgen te maken over die adressen e.d., daar kan ik een fake adres invoeren.
 
Tijdens de setup kan je ook via dhcp een adres krijgen.

Let wel, als je tijdens de setup een ander ip adres invoerd en je veranderd die naderhand, dan zul je in het geval van netware 6 zelf alle config bestandjes handmatig moeten aanpassen.

Maar als je tijdens de setup van je bak een ip adres in moet voeren, kan je gewoon switchen naar de console en daar via dhcpclnt.nlm een ip aanvragen.

Greetz,

Intellium.
 
Intellium:

Ik heb gedaan wat je zei, en ik krijg een DHCP adres op mijn servertje binnen. Lokaal ip ingesteld e.d.

Als ik mijn clients (windows) instel op dezelfde IP range als mijn netwerkkaart van mijn server, en de gateway op het Lokale IP adres van mijn servertje zet, dan kan ik nog niet internetten.

Als ik ga pingen kan ik de Lokale netwerk kaart & de Internet netwerkkaart van mijn servertje pingen, routing lijkt te werken over de netwerkkaarten.

Als ik daarna een ander adres probeer te pingen (B.V. de dns servers van chello) dan krijg ik:

Reply from 80.56.154.XX: Destination host unreachable.

Tot mijn server gaat het goed.
Als ik de DNS servers op de netwerk clients instel op mijn lokale of internet netwerk kaart instel, dan lukt het nog niet.

Heb jij nog enig idee?

Alvast bedankt,

ViPeRII
 
Nog een klein beetje meer info:

Ik kan vanuit mijn novell bak alleen de gateway pingen,
verder kan ik geen enkel adres pingen.

Niet op DNS naam en niet op IP.
Mischien heb je er nog wat aan.

Groetjes,

Rolf
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan