CableLabs over de toekomst van docsis

Provider Forum

Officieel account
Berichten
86
Uitgebreid interview met Cablelabs over de toekomst van Docsis op Tweakers.net.

Curtis Knittle, vice president Wired Technologies Research and Development bij CableLabs:
Kabelproviders kunnen hogere snelheden aanbieden, maar sommige doen dat op dit moment niet. Dat is een bewuste, strategische keuze. Een van de redenen is dat kabelproviders hun abonnementen met extra overcapaciteit aanbieden, omdat je maximale snelheid afhankelijk is van andere huishoudens die met de wijkkast zijn verbonden. Ze willen daarmee voorkomen dat klanten niet de beloofde snelheid halen. Ze pakken dus de piekcapaciteit die mogelijk is op het netwerk, pakken daar een deel van en gebruiken dat als de peak service tier. Zo hebben ze wat bufferruimte om te voorkomen dat de klant de beloofde snelheid niet haalt door drukte op het netwerk.
...
Ik denk wel, en velen met mij, dat PON-glasvezel de end game is. De vraag is nu hoe snel kabelproviders gaan overstappen en hoeveel ze daarvoor willen uitgeven. Als je al een verouderd netwerk hebt met bijvoorbeeld oude versterkers en slecht onderhouden kabels waar veel in geïnvesteerd moet worden om Docsis 4.0 uit te kunnen brengen, kun je je afvragen of het niet beter is om meteen om te schakelen naar ftth. Dat verschilt echt van provider tot provider. Je ziet ook dat er kabelproviders zijn die al XGS-PON gebruiken in hun netwerk. Zeker als het gaat om greenfield-regio's, waar nog geen netwerk ligt, zie je al dat ze ftth aanleggen met XGS-PON. In oudere netwerken willen ze die Docsis-netwerken nog wel upgraden.

1712388459774.png


Lees verder ...
 
Die Amerikaan weet amper wat er hier in NL speelt. Laat hem er dan ook geen uitspraken over doen...

Zijn peak service tier verhaaltje is hier niet van toepassing want de maximale capaciteit op RF niveau is hier nog lang niet in gebruik, als in geen docsis signalen dus gewoon spectrum LEEG, dat heeft niks met belasting te maken maar vooral met legacy apparatuur. Anders gezegd, er is maar 1 docsis 3.1 stream op dit moment en de rest is docsis 3.0, als je veel meer spectrum voor docsis 3.1 zou benutten zou je inderdaad multigig internet kunnen aanbieden. Zelfs het upload deel is nog steeds niet volledig in gebruik overal. Kortom de upload snelheid kan ook nog veel hoger. Hij heeft het nog over 850 Mhz maar Ziggo kan al tot 1.2 Ghz gebruiken.

Het hele ding is, om native docsis 3.1 in te zetten zul je eerst oudere modems bij klanten moeten vervangen en dat kost geld. Voor Docsis 4.0 moeten ze waarschijnlijk remote-phy invoeren (netwerk ombouw) omdat de signaal waardes beter moeten en dus het RF docsis signaal pas op de last mile mag worden opgewekt. (het ALL IP deel komt dan dichterbij)

Verder zijn alle internet verbindingen overboekt, ongeacht de technische infrastructuur en de aanbieder, dat heeft dus ook niks speciaal met docsis of kabel internet te maken, dus ook hier kan dat piek verhaal de vuilnisbak in. Bovendien heeft hij het over 6 Mhz brede analoge kanalen, nou die zijn hier altijd 7 en 8 Mhz breed geweest.

Kortom het is allemaal een geld verhaal, hoeveel willen ze investeren? En glasvezel lijkt oneindig maar die lopen over 10-15 jaar tegen exacte hetzelfde probleem aan. XGS-PON kan nu tot 8-10 Gbit met de juiste apparatuur maar dat is dus hetzelfde verhaal, op den duur moet je toch alle apparatuur vervangen en dat kost ook geld. Het probleem zijn zelden de kabels (coax of glasvezel) in de grond want die blijven nog wel 50 of 100 jaar bruikbaar.
 
Laatst bewerkt:
ziggo wil vanaf 2025 multigig gaan aanbieden via docsis 4.0/3.1
ben dus benieuwd wat er allemaal dit jaar gaat veranderen in het netwerk
 
Ik zou me er maar niet te veel van voorstellen. Ziggo hint wel veel vaker op iets, maar eerst zien en dan pas geloven. Ziggo zegt/schrijft wel veel vaker wat en dan blijft het hééél lang stil.

Geen idee waar je die informatie vandaag hebt, maar '2025' is volgend jaar al en ook 31 dec. 2025 is dan correct. M.b.t. 'docsis 4.0/3.1', ook daarvoor hoeft Ziggo helemaal niets te doen, want na jaren is Ziggo eindelijk over naar Docsis 3.1.

Dus als Ziggo nu een enkel zakelijk 2Gb abonnement ( met waarschijnlijk de hoofdprijs ) gaat aanbieden, dan voldoet ze aan jouw mededeling. Moeten we daar blij van worden. ... ik niet !
 
van mij mogen die snelheden van zakijk die er nu zijn ookal naar de consument gedeelte gaan 1200/120
heb zelf internet giga/elite + tv max next mini
 
Terug
Bovenaan