• Let op: Dit is het archief van het Provider Forum. De berichten die je hier ziet zijn gedateerd en er kan niet meer op worden gereageerd.

Bug in Ubee firmware 9.9.6004

Status
Niet open voor verdere reacties.

Briolet

Forum Gebruiker
Berichten
4.356
Internet
  1. Ziggo
Digitale TV
  1. Ziggo
Terwijl sommigen deze firmware al sinds de zomer op hun Ubee hebben, was hij bij mij vorige week nog niet beschikbaar. Vanavond, na een reset, bleek ik nu ineens ook deze firmware op de Ubee 3200 te hebben.

Ik zal het nieuwe Wifi menu, inloggen met de hotspot ging ook goed. Maar toen ik de Wifi van de Ubee zelf wilde inloggen ging het mis. Ik kreeg de volgende melding:
IP_Bezet_zpseaad5438.png

Dat betekent dat er een bug in de dhcp server zit. Ik heb dhcp ingesteld om bij 10.0.3.10 te beginnen en op dat IP hangt permanent een apparaat via een statisch adres 10.0.3.10. Dat IP wordt echter via DHCP reservering gereserveerd zodat de Ubee dit niet dubbel uitgeeft. Dit heeft altijd gewerkt.

Mijn laptop staat op dhcp en zou dus het IP 10.0.3.11 moeten krijgen. (eerste vrije in de reeks) Echter probeert de Ubee mijn laptop het IP 10.0.3.10 te geven met als resultaat de foutmelding van dubbele IP.

Er zijn waarschijnlijk meerdere oplossingen om langs deze bug te werken. Ik heb nu een IP reservering voor mijn laptop gemaakt op 10.0.3.15 en dan kan ik gewoon inloggen en krijg dat IP. Maar zonder reservering gaat elke inlog dus mis. Ik kan mijn statische apparaat een ander IP geven, maar met de reservering zou dat IP aan geen enkel ander apparaat uitgegeven ogen worden. Gewoon dom omdat DHCP op de Ubee al bijna 3 jaar probleemloos gewekt heeft en na deze firmware update dus niet meer.
 
Huh? Een statische dhcp reservering (op mac) leg je toch altijd buiten de dynamische range van de dhcp server?
 
Als je een reservering hebt voor een IP mag die nooit uitgegeven worden aan een ander apparaat dan die voor bedoeld is. Dus als de cliënt een vast adres heeft op dat gereserveerde IP, zou het niets mogen uitmaken.

Overigens kun je op de Ubee niet eens buiten de dhcp range reserveren. Als je dat doet, krijg je een range error. Op mijn airport kan ik wel buiten de range reserveren.

Bovendien heeft dit al 3 jaar goed gewerkt met de vele vorige firmware verses.
 
Ok dan, duidelijk. :wink:
BTW, dat het al 3 jaar al goed heeft gewerkt geeft je geen garantie dat het niet gewijzigd kan worden...
 
Ik wilde vandaag weer inloggen op de Ubee wifi en nu kreeg in ondanks de IP reservering voor mijn laptop, toch weer de melding dat IP 10.0.3.10 reeds in gebruik is.

Ik heb nu ingesteld om de dhcp range bij 10.0.3.5 te laten beginnen, zodat er op het eerste IP niet direct een gereserveerd adres zit. Als ik dan met mijn laptop inlog krijg ik wel netjes het voor de laptop gereserveerde adres 10.0.3.15

Dit is een heel vervelende bug voor hen die netjes het stappenplan voor router achter router volgen:
- Via dhcp zal die router dan ook het eerste of tweede IP in de DHCP range krijgen. Vervolgens krijg je de instructie het verkregen IP en mac-adres te noteren en dit later als reservering in te voeren. Op die manier is de kans ook zeer groot dat je 2 router het IP krijgt waar hij ook mee begint om aan andere apparaten uit te delen.
Het is dus verstandig om dit IP direct hoog in de dhcp range te kiezen om deze bug te omzeilen.

Het kan best zijn dat het nog goed gaat als de 2e router zijn IP via DHCP blijft krijgen, maar ik wil er een eigen DNS server op instellen en dat lukt alleen door hem op statisch te zetten.

Dit kan ook diverse Wifi inlog problemen verklaren die de laatste maanden voorbij gekomen zijn. Deze zomer is deze firmware al in sommige regios verspreid. Als zo iets essentieels als dhcp niet goed werkt, dan stop je toch met uitrollen van die firmware en fixed dit toch eerst. Maar nu, een half jaar na introductie wordt het ook in mijn regio ingevoerd. Ik ben in elk geval blij dat mijn eigen netwerk achter een deugdelijke 2e router hangt.
 
Huh? Een statische dhcp reservering (op mac) leg je toch altijd buiten de dynamische range van de dhcp server?
Volgens het boekje maakt het niets uit waar je een vast IP-adres plaatst. Dat mag binnen en buiten de DHCP range.
Als het goed werkt zou het zo moeten gaan:
  • apparaat stuurt zijn MAC-adres en vraagt om een IP-adres aan de DHCP server
  • DHCP server kijkt of het MAC-adres een vast IP-adres moet krijgen
  • zo ja, dan krijgt het apparaat dat IP-adres
  • zo nee, dan krijg het apparaat een IP-adres uit de range dat niet voorkomt in de lijst met gereserveerde adressen
Er zijn 2 redenen om vaste IP adressen buiten de DCHP range te plaatsen
  1. het is duidelijker omdat alles buiten de range vast is
  2. er zijn (goedkopere) (consumenten) routers die bij het uitdelen van adressen uit de range niet controleren of het IP-adres vast is
De eerste reden is een hele goede, de tweede is de reden waarom iedereen denkt dat het zo moet.
 
Weet iemand of er nu iets gaat gebeuren met die bug in 9.9.6004?
Gaat Ziggo dat herstellen? Of kan de oude Firmware-versie worden teruggeplaatst?
Ik heb het probleem al 2 keer bij Ziggo gemeld en heb als antwoord gekregen dat ik maar naar een onafhankelijke ICT-specialist moet gaan om mij te helpen bij het instellen van de router. Kortom, het probleem wordt niet erkend en ik wordt niet serieus genomen.
Als er niets gebeurd zal ik een andere router moeten kopen en deze achter de Ubee moeten hangen.
 
"Weet iemand of er nu iets gaat gebeuren met die bug in 9.9.6004?"

Hoi JgmVe,

Wil je eens testen of de firmware wijzigt als je de modem opnieuw hebt opgestart? Mocht je na een reset nog steeds deze firmware hebben, dan ontvangen wij graag via een PB je klantnummer en adres.

Alvast bedankt voor je moeite!

Vriendelijke groet,

Arjen
 
"Weet iemand of er nu iets gaat gebeuren met die bug in 9.9.6004?"

Hoi JgmVe,

Wil je eens testen of de firmware wijzigt als je de modem opnieuw hebt opgestart? Mocht je na een reset nog steeds deze firmware hebben, dan ontvangen wij graag via een PB je klantnummer en adres.

Alvast bedankt voor je moeite!

Vriendelijke groet,

Arjen

Hallo Arjen,

Klopt het dat er nieuwe firmware voor het modem beschikbaar is vandaag of na vandaag? Hoe wordt deze naar t modem gepushed? Ik bedoel hiermee moeten we t modem uit en aanzetten of moeten we t modem resetten?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan