Blokken versus firmware en slechte bekabeling

X

Xetec

Heb rond 21 uur(14 mrt) contact gehad met helpdesk over de blokken die ik had. Waarschijnlijk voor 95% zeker was mijn binnehuiskabel niet goed (degene dus die door de muren heen loopt). Heb met overleg met de helpdesk (TD) aantal testje gedaan waardoor ik bijna zeker weet dat het aan die kabel lag. Vandaag nieuwe coax twaalf kabel trekken dus. Het leek net aan de mediabox te liggen, als ik kabel op en neer wiebelde begonnen er blokken te komen e.d.. Deze werden waarschijnlijk veroorzaakt door kabelbreuk. Waardoor dus ook signaalstoringen ontstaan. Het probleem lijkt zich dan telkens te verplaatsen.
Nou jullie horen het wel als het hier niet aan lag.
Wel typisch dat dit probleem erger werd na de firmware update 1.82.
 
Topicstarter
Topicstarter
X

Xetec

Wil bij deze even opmerken dat ik geen problemen meer heb gehad.
 
Topicstarter
Topicstarter
X

Xetec

Wat trouwens wel typisch is dat dit soort problemen niet aan het signaal af te lezen zijn. Ik heb trouwens een gamma kabel met ontstorings filter en coaxtwaalf kabel getest toen ik de helpdesk aan de foon had, dat gaf toch paar dB verschil in het signaal.
 
P

Pistolen Paultje

Gister heb ik nog een vraag gepost in de "Firmware ervaringen" thread maar deze is waarschijnlijk door de moderator verwijderd vanwege off-topic, nog maar een keer dus...
Wat me opvalt is dat er niet vaak gesproken wordt over de intensiteit van de blokken.
Soms is het tijden goed tot zeer goed, misschien een keer per 15 minuten een klein blokje of streepje waarbij het geluid goed blijft. Plotseling wordt de intensiteit van de blokken erger, om de 10 tot 20 seconden veel blokken waarbij het hele beeld kan vervormen met wegvallen van geluid.
Vaak blijft dit zo totdat ik de plug-on versterker of mediabox van de stroom haal, daarna kan het weer tijden goed zijn. Alsof het van de stroom halen een soort reset veroorzaakt. Nu zou je zeggen dat het probleem in de mediabox zelf zit maar bij het off/on zetten van de plug-on versterker is er vaak ook verbetering.
Indien een slechte kabel de oorzaak zou zijn lijkt me dat de blokken structureler zouden optreden.
Heeft iemand van jullie soortgelijke problemen?
 

Nano2006

Forum Gebruiker
Berichten
151
Ik ben geen techneut op het gebied van coax etc. maar ik word echt compleet gek van die blokken ik kan vaak programma's gewoon niet volgen.

UPC heeft enkele weken geleden eerst een monteur langsgestuurd. Die man was heel aardig en zei eigenlijk al meteen te weten wat het probleem was. Voor de zekerheid heeft hij de door mijzelf aangelegde kabel naar de media box doorgemeten en zei dat dat gewoon goed was (is).

Hij vertelde me dat het een bandbreedte probleem bij UPC is en dat het onder de monteurs bekend is, en het zou heel goed kunnen kloppen wat mij betreft. Als ik namelijk tv ga kijken op ECHT onmogelijke tijden (04:00 zondag ochtend bijvoorbeeld of nog erger door de weeks) heb ik er totaal geen last van. Op drukke tijdstippen zoals doordeweeks net na etenstijd zeg maar is het bagger.

Ik heb wel die plugin versterker gekregen maar ze kunnen maar niet snappen dat dat ding bij mij niet past omdat ik de hoofdaansluiting in de woonkamer heb en daar de oude wandcontactdoos is weggehaald en is vervangen door 2 langwerpige kastjes met de aansluitingen aan de onderkant.

Ze hebben me nu trouwens een ander model gestuurd maar daarvoor moet ik weer zelf kabels gaan kopen ofzo, ik moet dan één of meerdere korte coax kabels hebben met schroef aansluiting. Maar ik ben niet van plan geld uit te geven aan iets dat misschien toch niet gaat werken zeg maar.

Werkt die versterker nou wel om het beeld te verbeteren of is het inderdaad zoals de monteur zegt gewoon een bandbreedte probleem bij UPC en wordt het beeld wel wat beter met die versterker maar nog steeds niet optimaal?
 

Johnny54

Moderator
Berichten
19.224
Internet
  1. Ziggo
Digitale TV
  1. Ziggo
Hoogfrequent techniek (oa dus radio en tv techniek) is erg gecompliceerd.
Een goed werkend coaxnetwerk is moeilijker te bouwen en te onderhouden als wij denken.
Er komt echt heel veel bij kijken. Oa:
signaalsterkte - deze mag niet te laag en niet te hoog zijn
signaal / ruis verhouding - de sterkte van het echte signaal moet (veel) hoger zijn als de ruis
demping - signaalsterkte verlies in apparatuur en kabels
afscherming - moet het oppikken van stoorsignalen voorkomen

Bij analoge tv heb je te maken met signaalsterkte, stoorsignalen en ruis.
Je kunt een sterk signaal hebben met veel ruis en/of stoorsignalen en dan krijg je een slecht beeld.
De ruis / stoorsignalen kunnen veroorzaakt / opgepikt worden door jouw huisinstallatie.
Dus door wcd, kabels, splitters en pluggen en evt versterker.
Je kunt een zwak signaal hebben en dan krijg je die problemen sneller.

Bij digitale tv is vooral de kwaliteit van het signaal belangrijk. Belangrijker als de signaalsterkte.
Bij digitale doorgifte is er sprake van error correctie net zoals bij cd en dvd.
Wordt de storing te groot dan kan de error correctie het niet meer aan en krijg je blokjes of geluidshaperingen.
Slechte wcd, kabels, splitters, pluggen en versterkers kunnen er voor zorgen dat de signaal kwaliteit te ver achteruit gaat en je dus haperingen in beeld en geluid krijgt.

Bij een te lage signaalsterkte geeft een versterker vaak verbetering.
Heb je al een sterk signaal en plaatst een versterker, dan krijg je een te sterk signaal. Een te sterk signaal overstuurt de apparatuur en kan voor slecht beeld en ander problemen zorgen.
Als de kwaliteit van het door UPC geleverde signaal al slecht is, dan kun je wel een versterker plaatsen, maar dat maakt alleen de signaalsterkte hoger, niet de kwaliteit en zal dus weinig of geen verbetering geven.
Een versterker versterkt namelijk alles, ook ruis en storingen.


Grof samengevat:
- Analoog: lagere signaalsterkte -> slechter beeld
- digitaal: lagere kwaliteit van signaal -> storingsblokjes en haperend geluid.
- het door UPC geleverde signaal moet van goede kwaliteit zijn en met de juiste signaalsterkte
- De huisinstallatie moet in orde zijn.
 
Topicstarter
Topicstarter
X

Xetec

Ik heb vanmorgen geprobeerd een nieuwe kabel te trekken maar dat was niet te doen. Kabel komt klem te zitten e.d. of gaat inet verder. Dus kan me vorostellen dat dit niet goed is voor de coaxkabel. Heb maar in de huiskamermuur een gat geboord. Gade kabel wel wegwerken met gootjes en zo. Iig ik denk dat zo'n knelpuntbeschadiging van de kabel heeft veroorzaakt is. Wel typisch is dat ik nu veel stabieler signaal heb volgende de HD. Het schommelt veel minder, das het enige wat zou kunnen duiden op problemen in de binnehuisinstallatie, want hier is keer monteur langs geweest en de waardes waren bij de wandcontactdoos toen wel goed. Nou jah hoop iig dat dit topic andere ook op weg helpt.
 
A

ArticSpy

wat zijn trouwens "goede" waarden voor digitale tv ?
die je bij de instellingen kan zien ?
 

pa3eia

Forum Gebruiker
Berichten
1.779
Internet
  1. Ziggo
Digitale TV
  1. Ziggo
Xetec zei:
Ik heb vanmorgen geprobeerd een nieuwe kabel te trekken maar dat was niet te doen. Kabel komt klem te zitten e.d. of gaat inet verder

Coax geeft vaak problemen met

De kabel zal zich wel door de warmte van het trekken zich in de (binnen)bochten vast smelten.
Probeer de kabel eens met sop in te smeren (het wordt wel een knoei boel) en met zijn tweeen de kabel er in te trekken/douwen, degene die trek alleen de kabel strak proberen te houden dus inwezen douwt degene de kabel er doorheen (dus niet trekken maar strak houden).

Hoe is de knoop van de ene kabel naar de andere kabel?
Probeer deze ook zo dun mogelijk te houden

suc6
 
Bovenaan