• Let op: Dit is het archief van het Provider Forum. De berichten die je hier ziet zijn gedateerd en er kan niet meer op worden gereageerd.

bewaarplicht telecomgegevens

  • Onderwerp starter Member 77582
  • Startdatum
Status
Niet open voor verdere reacties.
M

Member 77582

Dag,

weet iemand hier welke gegevens onze ISP UPC/Ziggo na afschaffing van de bewaarplicht nog van ons bewaren voor bedrijfsdoeleinden? En hoe lang? Gaat dat om bezochte sites, om tijden van gebruik, om gebruikte ip-adresssen, om gebelde nummers, bekeken zenders, ...?

groetjes, siso
 
Mogen ze niet zomaar bewaren. Iets met privacy wetgeving etc.

TV zenders zouden ze bij kunnen houden bij de Horizon. Maar tot op heden doen ze dat niet. Ook weer iets met privacy wetgeving.
 
Nodig voor bedrijfsgegevens zijn bv gebelde nummers en dergelijke,voor de factuur.
Als Ziggo echt wil zien waar jij geweest bent met browsen zullen ze deep packet inspection moeten gebruiken en daar kleven nogal wat privacy wetten aan.
Wat men over het algemeen opslaat zijn dus telefoon gegevens nodig voor de facturen,en verbruikte data voor analyse en mogelijk voor een datalimiet.
Ook slaat men je ip op.
Wat ze zouden kunnen gebruiken voor statistieken is bv op welke tijden men het meest actief is,ook om piekverkeer op te vangen.
Ook aan poortgebruik kan men veel van je diensten afweten,ze zien echt wel of je in nieuwsgroepen aan het downloaden bent,maar ik betwijfel of ze opslaan wat je gaat downloaden,daar is die deep packet inspection weer voor nodig.

Wat men verder gebruikt,of niet zegt te gebruiken,zul je nooit echt te weten komen.
Het is denk ik net als met een camera die ergens hangt,als je niets hebt te vrezen,hoef je er ook niet bang voor te zijn.
KPN gebruikte ook stiekum Deep Packet Inspection.
Volgens de wet mag dit alleen anoniem gebeuren want in princiepe kunnen ze dan ook mail lezen.
Je kan het camera voorbeeld ook omdraaien,als je verwacht iets erg illegaals te doen,kun je er op rekenen dat ze daar echt wel achter komen.
 
bedankt. Ik ben niet aan het down- of uploaden, maar ik vroeg me dit af vanwege die afschaffing van de bewaarplicht in maart. Ik heb de indruk dat Ziggo/UPC ok omgaan met de privacy van hun klanten. groeten!
 
Je hebt toch geen deep packet inspection nodig om van een klant de brows-historie te vangen? Daar is een proxy goed voor (zoals squid).

Als Ziggo echt wil zien waar jij geweest bent met browsen zullen ze deep packet inspection moeten gebruiken en daar kleven nogal wat privacy wetten aan.
 
Je hebt toch geen deep packet inspection nodig om van een klant de brows-historie te vangen? Daar is een proxy goed voor (zoals squid).
Ik bedoel met "waar jij geweest bent" meer als in "wat jij gedaan hebt".
Het zal Ziggo ook een worst zijn wat je gedownload hebt aangezien Ziggo ook niet de partij is die daar op moet letten.
Het zal Ziggo ook een worst zijn of je stiekum porno hebt zitten kijken,het woord stiekum is bijna naief want ongemerkt doe je niets, maar tussen "oh die gebruiker heeft op gmail gekeken" of met DPI: "die gebruiker heeft die en die mail gekeken,en dat en dat gelezen of getypt" zit wel een verschil.
Tussen zien dat gebruiker a op IRC is geweest, of zien wat de gebruiker op IRC heeft geschreven of gelezen zit een fundamenteel verschil.
Laten we het anders formuleren, Ziggo kan je sporen lezen want die laat je na,maar met DPI kunnen ze zien bij welk huis je gestopt bent,of je wel of niet de sleutel onder de mat vandaan hebt gehaald en of je in de brievenbus hebt gegluurd.
Of ze dat dan ook nog opslaan is een grijs gebied,met DPI zou het in elk geval niet gebruiker gerelateerd mogen worden opgeslagen,maar ze laten je uiteraard niet onder de motorkap kijken.
Er is meer op internet dan een browse geschiedenis,ga ik echter alles benoemen dan krijg ik weer reacties over lange posts,onleesbare dit, interpunctie dat of kijken of we hier of daar nog over willen mierenn*uken of we pikken er een ding uit en gaan daar over uitwijden,ik probeer het aan de TS uit te leggen en om hem te beantwoorden,niet om weer een discussie uit te lokken over hoe ik dat dan uit leg en wat ik wel of niet vermeld.
 
ok, bedankt voor jullie reacties.

groet, siso
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan