Belgische wereldprimeur: providers mogelijk aansprakelijk voor Kazaa

H

Hagen

Hallo,
Hoewel dit artikeltje NiET direct hier thuis hoort is wel van belang
voor KAZA gebruikers in Belgie en misschien nook in nederland die via een belgisch site, of hun site in belgie hebben

Belgische wereldprimeur: providers mogelijk aansprakelijk voor Kazaa

De Belgische rechter houdt mogelijk internetaanbieders aansprakelijk voor het schenden van auteursrecht met de software van Kazaa. Dit blijkt uit een voorlopig vonnis in een zaak tussen de Belgische rechtenorganisatie Sabam  en provider Tiscali.

Afgelopen week vonniste de Belgische rechter in een zaak die de Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers (Sabam) eind juni 2004 begon bij de rechtbank van eerste aanleg van Brussel.

Sabam daagde niet Kazaa, ook niet gebruikers daarvan, maar een provider. Sabam zelf sprak in deze van een 'wereldpremière' - en die hadden de Belgen inderdaad.

Volgens Sabam kunnen de Belgische internetaanbieders eenvoudig "een einde maken aan het gebruik in België van alle peer-to-peer P2P) uitwisselingssystemen van bestanden waarmee duizenden auteursrechtelijk beschermde werken in alle illegaliteit worden uitgewisseld ten nadele van hun auteurs, componisten en uitgevers ervan."

Alle Belgische internetaanbieders zouden het eenvoudigst nu al de toegang kunnen weigeren tot sites waarop Kazaa, Gnutella en Bittorrent worden aangeboden, vindt de Sabam.

Dat kan technisch inderdaad. Maar overal elders in de wereld is gevonnist - met de Hoge Raad in Nederland voorop - dat het onjuist is om een technologie en het gebruik ervan te verbieden, aangezien je er ook legaal gedrag mee onmogelijk maakt. Sterker nog, zelfs al zou 99 procent van het uploaden illegaal zijn, dan is noch de leverancier van de technologie, noch die van de verbindingen aansprakelijk.

Sabam echter beroept zich voor zijn 'wereldpremière' gewoon op de Europese richtlijn 2001/29/EG. Dat blijkt de Auteursrecht-richtlijn te zijn, bedoeld om tot harmonisatie van nationale wetgeving te komen. Nationale wetten zijn hierop inmiddels vrijwel alle aangepast.

De Belgische rechter C. Heilporn evenwel vindt met de Sabam dat de massale illegale uitwisseling op enigerlei wijze een halt moet worden toegeroepen. Hij vonniste dan ook dat er inderdaad inbreuk op rechten van Sabam plaatsvindt "... met peer-to-peer software, welke inbreuken worden gepleegd door middel van het gebruik van de diensten van de NV Tiscali."

Dit is niet het hele verhaal, hoewel dat door Sabam wel zo naar buiten is gebracht. De rechter gaat verder. Hij stelt vast dat in buitenlandse vonnissen reeds is bepaald dat het onwenselijk en ook onmogelijk is om het gebruik van p2p-software te verbieden.

De rechter beveelt in zijn vonnis beide partijen nader onderzoek te doen aan naar verschillende aspecten in deze zaak. Zo moet Sabam aantonen dat de door de door hem gevorderde blokkade van het downloaden en het gebruik van p2p-software technisch mogelijk is. De rechter vindt dat moet worden aangetoond dat een vonnis technisch en effectief zin moet hebben.

Sabam voerde in zijn pleidooi onder meer rapporten aan van Cap Gemini en HP, opgesteld voor de Franse internetmarkt, waarin ze de mogelijkheid om illegaal verkeer te filteren in principe plausibel achten. Volgens de Belgische rechter was dit nog niet onomwonden vastgesteld.

Volgens Tiscali wordt filtering onterecht gezien als 'mirakeloplossing'. Vooral uit het rapport van HP zou blijken dat in de praktijk geen enkel middel dat de provider zou kunnen toepassen tegen illegale beschikbaarstelling van materiaal werkelijk soelaas biedt.

Sabam moet nu met nader onderzoek komen en dat ook betalen. Het wachten is op de uitkomsten daarvan, ergens in de loop van 2005. De rechter gaf ene Gerbehaye Olivier opdracht om het onderzoek uit te voeren. Hij is internetadviseur bij het Brusselse bureau Netmagic.

Olivier moet niet enkel alle mogelijkheden onderzoeken om illegale p2p-uitwisseling te blokkeren, maar ook trachten om Sabam en Tiscali tot een overeenkomst te brengen inzake het eventueel gebruik van een geschikte technologie. Hij krijgt daarvoor drie maanden de tijd.


Tegeneis
Als betrof het een Amerikaanse rechtszaak, kwam Tiscali ook met een tegeneis op de proppen: ze eiste veroordeling van Sabam tot betaling van een schadevergoeding wegens een het beginnen van een roekeloze rechtszaak die Tiscali's goede naam in diskrediet brengt. Te meer daar Sabam het met het dagen van Tiscali muntte op een kleine provider en de groten, zoals Belgacom, buiten schot hield. Zou Sabam gelijk hebben gekregen, dan zouden Tiscali-klanten ongetwijfeld naar andere aanbieders overstappen, zegt Tiscali.

Inmiddels werd afgelopen week bekend dat Tiscali Belgium wordt verkocht door Tiscali, en wel aan Scarlet in Nederland. Over enkele maanden krijgt dit zijn definitieve beslag.

Peter Olsthoorn, 3 december 2004
   Verder in editie 115
Bewaren of vergaren, dat is de vraag
Helft 'trapveldjes' stopt in 2005
Belgische wereldprimeur: providers mogelijk aansprakelijk voor Kazaa
Column Arjan Dasselaar

Alweer solo tour van belgise opsporings nazies, hopelijk wordt ook dit terug gefloten

  https://www.netkwesties.nl/editie115/artikel3.html


04-12-2004* Bewaren of vergaren, dat is de vraag

Met een petitie en krantenadvertenties liepen internetaanbieders te hoop
tegen de bewaarplicht voor verkeersgegevens. Maar die plicht is nog lang
niet ingevuld, zegt minister Donner.

https://www.netkwesties.nl/editie115/artikel1.html


Hopelijk heeft iemand er wat aan

Gr Hagen (erik) 
 
 
wat heeft de provider hier nou weer mee te maken??????
whats next: niemand mag meer internetten, omdat hier illegale dingen mee gedownload kunnen worden :-\
vaag gedoe
 
muiz zei:
is helaas geen vaag gedoe
niet? wat kan de provider eraan doen om dit niet te laten gebeuren? wat ik zeg, het hele internet verbieden? moeten winkels dan ook maar bijv keukenmessen verboden maken, omdat er verschrikkelijke dingen mee gedaan kunnen worden?
 
Zat er aan te komen.
Mijn gedachtegang na lezen van het artikel:
Als eerste hoeven wij gebruikers ons absoluut geen zorgen te maken over de toekomst.
Filesharing zal blijven , de techniek is immers sneller dan het justitiele apparaat, das gewoon een keihard feit. (denk aan het aantal/snelheid van ontwikkeling van desbetreffende programma's wereldwijd natuurlijk want we hebben het over internet)

Ook is het zo in het gerechtsysteem dat schijnbaar overal ter wereld een proces gevoerd kan worden over het zelfde onderwerp. (in dit geval kort genoemd en simpel Kazaa ;D om het effe simpel te houden P2P)
Dus zal er vast wel ergens een rechter zijn die niet weet waar hij/zij het over heeft(kent de techniek niet, en heeft dus ook niet die gedachtegang etc. etc.) en dus zal er uiteindelijk iemand P2P in z'n geheel verbieden.

so what... enige oplossing die er is is internet uitzetten...en dat gaat niet.

want... nu de technische kant (voorzover mijn kennis rijkt natuurlijk, en correct me if i'm wrong)...
Wereldwijd zijn er mensen aan het werk aan P2P achtige toepassingen hedendaags/toekomstig gericht. Of het nou door een bedrijf gebeurt , een student , of iemand op z'n zolderkamertje , of in z'n kelder of boomhut :) (een particulier dus/individu) en dat wereldwijd, de oplossing is er altijd.

Door controle op P2P, is P2P aangepast met encryptie en nieuwe transporttoepassingen zonder centrale punten. (effe simpel gehouden) hier door zijn controlerende instanties terug bij nul , en blaten ze wel over de kneuzen die te lang bij het intussen gecontroleerde/verouderde P2P netwerk zitten (bv Kazaa 1214). Ondertussen zit gros van de gebruikers allang te genieten van andere beter beveiligde netwerken.
Mocht ook dat niet meer werken , dan stel je het programma in op een ander poortnummer en je gaat weer verder.
Uiteindelijk zou die rechter alle poorten behalve mail/http verboden hebben (stel dat het uit de hand loopt) en wat denk je dat die P2P gebruikers dan doen , tja die gaan dan gewoon de http/mail poorten gebruiken , en uiteindelijk alle poorten dichtzetten, dus hij zou de internetproviders een verboden organisatie moeten noemen ...get alive..die rechter weet echt niet waar ie over beslist...impossible. P2P kan je niet tegenhouden, tenzij je computerschermen van gebruikers/hardeschijven gaat bespieden , maar das wettelijk verboden lijkt me.

effe lompe modus: Die zgn Sabam /Brein etc. moeten hun bek houwuh!!!
Doe eens nuttig werk, doe onderzoek bij de andere zijde. Niet de eindgebruikers,maar die zgn platenindustrie(top40meuk etc.) De prijzen en keuze van CD's is om te janken! DVD = te doen. DVD-A kennen platenwinkels niet eens! een CD mag ook wel op 48KHz ipv 44.1(veel cd spelers spelen het prima af/zijn compatible, en anders klinkt het idd sneller omdat ie op 44.1 afspeelt,maar dan weet je meteen dat je low budget hardware hebt ;). Boekjes/behuizing speciale toevoegingen geven (art/lyrics etc.) en prijs onder de 10 euro houden,voor DVD(A) als CD.
Nu heerst de digitale consument.(techniek in huis bijvoorbeeld)

Helemaal bizar wordt het als dit doorgaat moet je deze situatie eens koppelen aan de werkelijkheid.
provider = bv albertheijn.
Albertheijn verkoopt chloor en schoonmaakmiddelen. Klein kind gaat er van drinken en gaat dood.
Albert heijn moet eerst die chloor verbieden te gebruiken/verkopen. Maar vervolgens gaat er eens een kind in de AH dood aan weet ik veel.Uiteindelijk heeft de AH geeneen schap meer gevuld...zelfde situatie , dus als dit doorgaat is het natuurlijk overal op van toepassing, juridisch gezien toch...maffe zooi wordt het dan. Kan echt niet. ::)

pfff.wat een text , en dat met knallende "Fluke-Zion" op de koptelefoon. 8)
 
Drolletje zei:
niet? wat kan de provider eraan doen om dit niet te laten gebeuren? wat ik zeg, het hele internet verbieden? moeten winkels dan ook maar bijv keukenmessen verboden maken, omdat er verschrikkelijke dingen mee gedaan kunnen worden?

Hoi,

Je moet even verder kijken dan je neus lang is, wat er namelijk aan de hand is , is dat als men de kazaa gebruikers niet kan aanpakken, zoals die brein nazies in Ned. men de provider aansprakelijk gaat stellen.

Maar pas als het daadwerkelijk tot een rechtzaak komt zal blijken of de rechter ook vindt dat de provider ook echt aansprakelijk is.
Er is dan altijd nog hogerberoep en cassatie mogelijk.

Het grote probleem is dat rechters een oordeel moeten vellen over
2 zaken, nl.;
1] auteursrechten ,
2] en de technische mogelijkheden van internet

van 1 hebben ze wel verstand, mag je hopen, van 2 ja dat is maar net hoe die zich laat overbluffen door de advocaten van de eisende partij

want er zit altijd wel enigee logica in een betoog, maar of het ook echt logisch is??

Het is naar mijn  gevoel een proef ballonetje van de patatters down under
zoals ook dat belgie alleen stond om mensen verdacht van misdaden tegen de menselijkheid waar ook gedaan in belgie konden worden vervolgt
zij denken hoger tezijn dan popie jopie in rome, spelen voor God.
Je kan daar vrij een riot kopen, stapt een inbreker je huis in mag je hem neerknallen, maar kopieren than all hell breaks loose

Ik hoop dat ze goed op de bek gaan.

Gr Hagen (erik)
 
in duitsland heeft ons aller vriend COUJO , bekend van het programma " imgtool burn " een proces aan zun reet gekregen omdat hij het freeware programma "dvddecrypter" aanbood op zijn website , of hij ff ruim 4000 euri wilde schokken !! .. het schijnt in Duitsland illegaal te zijn dvddcrypter te gebruiken om images van dvd's op je harde schijf te zetten. dit alles zijn enkel en alleen de ideeen van bedrijven / instellingen die hun miljarden omzet niet wensen in te leveren omdat de techinische mogelijkheden er zijn backup's / copietjes te maken van hun handel . wat er nu in Belgie gebeurt is hier weer een logisch gevolg van en waarschijnlijk betalen wie hier aan mee , immers kopen wij lege dvd's waarop een heffing zit die eventuele misgelopen inkomsten van platen maatschappijen moet dekken.

ipv dat die gasten zelf gaan onderzoeken op welke manier ze via het net hun producten kunnen aanbieden gaan ze rechts zaken voeren en dan is er vast wel een rechter te vinden die hier intrapt , en eerlijk gezegd dat dat nu in Belgie als eerste gebeurt verbaast mijn niets :) ik stel voor dat we onze belge moppen in het vervolg gaan beginnen met " een belgische rechter zit .... " :)

van www.coujo.de

Today I recieved a mail from an advocator. In this mail they write that a must pay EUR 4.742,30 and should sign a document which tells that I'm a bad guy. The reason: I've posted announcements when a new version of DVD Dexxxxxxr arrived. Below the changelog I've inserted a link to the homepage of LIGHTNIN_UK!. But below that I wrote some comments, that I only suggest DVD Dexxxxxxr for recording because decrypting is illegal in Germany. I think the advacators overlook the last note ... Also in the document they wrote, they show images (screenshots) which show a download window of DVD Dexxxxxxr above my homepage. This is a fake because I never post direct links and so the download window was only included into the image to blame me. This image is only a lie - at least I think so.

I'll attach the document to this posting so you can see how these guys work.

Comments and suggestions are really welcome!

Best regards,
CouJo!
 
Nieuwe versie DVD dexxxxxx...Magistraal proggie idd.
Heb zelf versie 3.5.1.0. die was 2 september uitgekomen , is dat de versie waar onze beste duitse digi-vriend gemekker mee heeft gehad?
Ik wil best z'n site hosten hoor. ;D (inclusief DVd Dexxxxxx)
 
mandraker zei:
in duitsland heeft ons aller vriend COUJO , bekend van het programma " imgtool burn " een proces aan zun reet gekregen omdat hij het freeware programma  "dvddecrypter"  aanbood op zijn website , of hij ff ruim 4000 euri wilde schokken !! .. het schijnt in Duitsland illegaal te zijn dvddcrypter te gebruiken om images van dvd's op je harde schijf te zetten. dit alles zijn enkel en alleen de ideeen van bedrijven / instellingen die hun miljarden omzet niet wensen in te leveren omdat de techinische mogelijkheden er zijn backup's / copietjes te maken van hun handel . wat er nu in Belgie gebeurt is hier weer een logisch gevolg van en waarschijnlijk betalen wie hier aan mee , immers kopen wij lege dvd's waarop een heffing zit die eventuele misgelopen inkomsten van platen maatschappijen moet dekken.

ipv dat die gasten zelf gaan onderzoeken op welke manier ze via het net hun producten kunnen aanbieden gaan ze rechts zaken voeren en dan is er vast wel een rechter te vinden die hier intrapt , en eerlijk gezegd dat dat nu in Belgie als eerste gebeurt verbaast mijn niets :)  ik stel voor dat we onze belge moppen in het vervolg gaan beginnen met " een belgische rechter zit .... " :)

van www.coujo.de

Today I recieved a mail from an advocator. In this mail they write that a must pay EUR 4.742,30 and should sign a document which tells that I'm a bad guy. The reason: I've posted announcements when a new version of DVD Dexxxxxxr arrived. Below the changelog I've inserted a link to the homepage of LIGHTNIN_UK!. But below that I wrote some comments, that I only suggest DVD Dexxxxxxr for recording because decrypting is illegal in Germany. I think the advacators overlook the last note ... Also in the document they wrote, they show images (screenshots) which show a download window of DVD Dexxxxxxr above my homepage. This is a fake because I never post direct links and so the download window was only included into the image to blame me. This image is only a lie - at least I think so.

I'll attach the document to this posting so you can see how these guys work.

Comments and suggestions are really welcome!

Best regards,
CouJo!

Hallo

Er is hier een analogie met de sattelliet zenders als SKY , Filmnet en anderen die ook via rechtzaken probeerden om makers van cardemulators
decrypt prgr zoals voyager, decrypt voor D2MAC etc aanteklagen i.p.v ervoor tezorgen dat zij een goed product leveren, maar er zullen altijd mensen zijn die slimmer zijn dan makers van encryptie en decryptie systemen , want daar gaat het om, het hacken van coderingssystemen en de tegenmaatregelen, DES en RSA waren lange tijd niet te kraken, nu is er 3DES wat ook al gekraakt is.


The battle goes on

Gr Hagen (erik)
 
het enige wat hierdoor gebeurd is dat het internet nogmeer gaat vervuilen door overhead data van p2p programma's. Vroeger met napstar had je 0,1% overhead, met kazaa is dat al gestegen naar 20% en bij bittorent en andere nieuwere is het nog hoger. En dan nog te bedenken dat je met al die programma's ook nog moet sharen om iets binnen te halen, en meestal is dat 1 op 1 heb je dus voor 1 gig binnen halen 2,5 gig dataverkeer nodig. Ik snap niet dat er nog mensen zijn die het gebruiken laat staan dat er moeilijk wordt gedaan om het afteschaffen.

Binnen enkele jaren zullen alle providers dit soort programma's gaan weren en dan niet ivm het auteursrecht maar omdat ze zo omslachtig geprogrammeerd zijn dat ze veel te veel data verbruiken.
het is namelijk nu al zo dat 1/3 van het internet verkeer p2p verkeer.

Het grote probleem is dat rechters een oordeel moeten vellen over
2 zaken, nl.;
1] auteursrechten ,
2] en de technische mogelijkheden van internet

De rechters moeten zich ook nog buigen over het recht op vrijheids van meningsuiting.
 
Terug
Bovenaan