• Let op: Dit is het archief van het Provider Forum. De berichten die je hier ziet zijn gedateerd en er kan niet meer op worden gereageerd.

Analoge HD-recorder op 5300c werkt, maar opnames "copy once protected"?

Status
Niet open voor verdere reacties.
D

desmit

Omdat mijn Samsung DCB-B270R kapot ging, heb ik ter vervanging van Ziggo een Humax IRHD-5300c gekregen. Bij de Samsung kon ik via de SCART programma's van alle digitale zenders opnemen op mijn analoge HD-recorder (Panasonic DMR-EH63) en daarvandaan op DVD branden en bewerken op de pc. Alle opnames via de Humax worden door de Panasonic nu echter aangemerkt als "copy once protected" (CPRM), wat betekent dat ik ze alleen nog kan verplaatsten (kopiëren en wissen) naar DVD-RAM en deze vervolgens ook niet meer zonder allerlei kunstgrepen kan bewerken op de pc. Ik kan echter nergens vinden dat deze vorm van copy protection algemeen in gebruik is (Ned2, BBC2, ARTE en TV5 geprobeerd). Kan het zijn dat de indicatie onjuist is en dat de Humax daardoor ongeschikt is voor mijn toepassing?
 
Klopt, om onduidelijke redenen zijn de versleutelde zenders over SCART aangemerkt als copy-once. Of dit bij de 5300 altijd is geweest weet ik zo gauw niet, bij de 5100 was dit in de originele firmware niet het geval maar is later toegevoegd.

Maar omdat het uiteindelijke doel in jouw geval is om de opnames op de PC te bewerken is er een veel betere oplossing: sluit een externe schijf aan op de decoder en neem hierop op wat je wilt bewerken. Je kunt de opnames dan overzetten via FTP of door de schijf aan je PC te koppelen (extra drivers noodzakelijk ivm het gebruikte filesysteem). Het grote voordeel is dat je dan ook HD-opnames kunt bewerken en dat je geen last hebt van het verlies van de digitaal→analoog→digitaal-omzetting van je huidige setup.
 
CPRM-vlag alleen over SCART?

Bedankt voor jullie razendsnelle reactie! @Zapp: krijg ik via een externe schijf niet hetzelfde probleem of wordt die CPRM-vlag alleen aangezet als je over de SCART gaat?
 
Dat is het rare aan de hele situatie, de opnames op de schijf worden niet versleuteld.
 
Dat is het rare aan de hele situatie, de opnames op de schijf worden niet versleuteld.
En dus had er voor een implementatie gekozen kunnen worden waarbij het wel of niet aanstaan van de analoge kopieer beveiliging gekoppeld wordt aan het wel of niet beveiligd moeten opslaan van een kanaal op schijf zodat er voor de klanten sprake is van een eenduidige uitlegbare oplossing. Maar ja, Zonder Intelligentie Geen Goed Ontwerp.
 
Beste mensen,
Ik heb sinds kort een Humax IRHD-5300C, die ik gebruik in combinatie met een Pioneer DVR-555H-S HDD recorder. Met deze recorder kon ik eenvoudig via de scart uitgang van de ontvanger opnames van de TV bewerken en branden op DVD. Met de Humax is dit niet meer mogelijk, omdat er (door Ziggo?) een copy-once beveiliging is opgezet. Heel jammer, want ik kan weliswaar wel opnemen en terugkijken maar niet meer op DVD branden en daarmee ruimte vrij maken op de HDD recorder. Weet u of er een mogelijkheid is om deze beveliging ongedaan te maken? Is er in het menu van de Humax een keuze die de beveiliging uit zet? Of kan ik i.p.v. de SCART de USB uitgang gebruiken en die naar de HDD leiden? Of ben ik gedwongen een nieuwe externe harde schijf aan te schaffen en te formatteren voor de Humax? Alvast zeer bedankt voor uw reactie!
 
Beste Artur,
Ik gebruik nu inderdaad een externe harddisk en kan de opgenomen programma's daarvandaan via WiFi binnenhalen in mijn pc, bewerken en op dvd branden. Ik heb daarvoor wel het (uitstekende) programma VideoRedo TVSuite moeten aanschaffen. Alle freeware die ik getest heb, inclusief RipBot en VLC, leidde vooral tot ergernissen.
Helaas is die externe harddisk gauw vol (anders dan bij een HDD-recorder is er geen optie om met hogere compressie / lagere kwaliteit op te nemen), zodat ik programma's waarvan ik niet denk dat ik ze wil gaan bewaren nog steeds op mijn Panasonic HDD-recorder opneem. Deze biedt de mogelijkheid om bestanden met CPRM-flag te verplaatsten (niet kopiëren) naar een DVD-RAM-disc, die dan weer gelezen kan worden door de pc. Tot nu toe kon die er verder echter niets mee, vanwege die flag. Nu heb ik zojuist het Japanse programma relCPRM gevonden, dat de VRO-bestanden op de DVD-RAM van hun CPRM-flag kan ontdoen. Zie hier voor de instructies: https://forum.videohelp.com/threads...RM-VRO-files?p=2023201&viewfull=1#post2023201. De daar opgegeven link naar de download is dood, maar deze werkt wel: https://mediafire.com/?r7gdqqtb23a2jyp. Ik heb het aangedurfd de waarschuwingen van McAfee te negeren (er is in fora sprake van false positives) en het lijkt te werken. Zoals in de eerste link aangegeven, staat het scherm vol onleesbare karakters (bij mij niet eens Japans), maar het browsen en converteren is eenvoudig genoeg. Het resultaat is een VRO-bestand zonder flag, dat met conversiesoftware omgezet kan worden in mpg etc. en vervolgens bewerkt en op dvd gebrand.
Ik heb nog geen uitgebreide tests gedaan van relCPRM en kan ook geen garanties geven omtrent de "false positive" meldingen van McAfee, dus ik hoor graag de ervaringen van anderen.
 
desmit;479056. zei:
Helaas is die externe harddisk gauw vol (anders dan bij een HDD-recorder is er geen optie om met hogere compressie / lagere kwaliteit op te nemen)

Misschien doe je dat al, maar je kunt natuurlijk van een aantal zenders de SD variant gebruiken ipv de HD. Dat scheelt ook aardig in ruimte.
De SD zenders zitten in de kanaalnummerrange 901 etc.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan