• Let op: Dit is het archief van het Provider Forum. De berichten die je hier ziet zijn gedateerd en er kan niet meer op worden gereageerd.

Advies gevraagd bij CAI installatie

Status
Niet open voor verdere reacties.
L

Lgest

Dag allemaal,

Ik heb een vraag m.b.t. mijn CAI. Vorig jaar heb ik een oud huis gekocht waarin de CAI bestond uit een paar aftandse draadjes die aan elkaar vastgeknoopt zaten. De elektra moest toch al vervangen worden, dus meteen maar de CAI aangepakt. De situatie is nu als volgt:
vanaf het AOP in de meterkast gaat een kabel naar een Hirschmann GHV-20M versterker.
Vanaf de versterker gaat 1 kabel naar een CAI doos in de woonkamer.
Een andere kabel gaat vanaf de versterker naar een splitter met F-connectoren die alle cai dozen op de 1e verdieping voedt. Dit zijn (professionele) gele en grijze kabels coax kabels. Lijkt me niet verkeerd.
Nu heb ik m.b.t. het analoge signaal niet te klagen, alle zenders zijn redelijk ruisvrij. Echter in het digitale domein heb ik op sommige zenders een zwak signaal. Dit geeft problemen op mijn LG televisie met ingebouwd CI+slot. Deze geeft bepaalde zenders door toedoen van het zwakke signaal niet weer.


Is het een idee om de versterker naar boven te verplaatsen (dus omwisselen) of helemaal achterwege te laten? Hierover zijn verschillende theorieën begrijp ik. In totaal zit er vanaf het AOP ongeveer 15 tot 20 meter kabel en 4 cai dozen.

Heeft iemand een goed idee of advies?

Ik verneem het graag alvast bedankt!!
 
Waarom een splitter achter de versterker en niet alles op de versterker aangesloten? Een splitter geeft verlies. Op je versterker kun je 4 aansluitingen maken.
 
Ik begrijp dat je 5 aansluitingen heb waarvan 4 achter een multitap ?
Ik snap niet helemaal hoe je dat aangesloten hebt ... Misschien een tekeningtje uploaden ?
 
Lees dit effe :
https://www.hobbyelektronica.nu/16/16.htm

Hier staan verschillende aansluitingen voor diverse versterkers.
Een probeer ook eens te kijken of je zonder siganaal versterking beeld hebt op alleen de tv beneden dus alles loshalen en alleen de cai box van de woonkamer aansluiten zonder versterker.
 
Dag allemaal,
Is het een idee om de versterker naar boven te verplaatsen (dus omwisselen) of helemaal achterwege te laten? Hierover zijn verschillende theorieën begrijp ik. In totaal zit er vanaf het AOP ongeveer 15 tot 20 meter kabel en 4 cai dozen.

Heeft iemand een goed idee of advies?

Ik verneem het graag alvast bedankt!!
Ik ken deze situatie en heb er onlangs weer zo eentje opgelost.

Het ging om een huis met 2 verdiepingen. Beneden, naast het AOP een tv, op de 1e verdieping 4 tv's.

Ik heb bij het AOP een Hirschmann 20E met 2 aansluitingen.
De ene uitgang gaat direct naar de tv ernaast, de andere uitgang heb ik boven eerst aangesloten op een Hirschmann 20M met 4 aansluitingen.
Van daaruit heb ik de tv's boven aangesloten.

Alles tv's perfect digitaal beeld op alle zenders. Geen dips waardoor een hele multiplex met zenders op zwart blijft.

Ik heb bovenstaande eerst geprobeerd met 1 versterker, de 20E beneden. Het transport van het digitale signaal over een 20-30 meter kabel was geen probleem. Met 1 aansluiting boven kwamen alle pakketten met voldoende signaal door.
Vervolgens aftappen en splitten. Dat kost echt dB. Toen kreeg ik dips in het signaal waardoor er groepen zenders uit gingen vallen.

Daarom had ik de metalen pluggen en splitters ook zorgvuldig gekozen en allemaal uitgetest op de gevolgen voor de signaalverdeling.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
@raovinge Tijdens de verbouwwerkzaamheden moest ik in korte tijd veel dingen (internet/cai/elektra/Centrale verwarming) aanleggen. Dit moest door een schacht lopen die later dicht werd gemaakt. Ik heb toen geen rekening gehouden met meerdere aansluitingen, ook omdat ik nog niet wist waar ik de versterker wou hebben. Ook dacht ik dat één splitter niet veel verschil zou maken.

@mesa57 In mijn beschrijving staat precies hoe de situatie is. Maar misschien wordt het zo wat duidelijker:
Beneden in de meterkast: AOP en versterker;
vanaf de versterker lopen 2 kabels; één naar een cai-doos voor de tv beneden. En de andere loopt naar boven in een 3-weg splitter met F-connectoren. Deze voedt dus in feite alle cai-dozen op de 1e verdieping.
Er worden inderdaad 2 uitgangen op de versterker niet gebruikt, misschien alleen al daarom een idee om de versterker naar boven te verplaatsten? De een zegt dat je een versterker daar moet plaatsen waar het meeste signaalverlies is. De ander zegt zo kort mogelijk bij het AOP omdat je anders ruis meeversterkt. Wie spreekt de waarheid?

@Eduard en Read ik zal het even goed doorlezen!
 
De een zegt dat je een versterker daar moet plaatsen waar het meeste signaalverlies is. De ander zegt zo kort mogelijk bij het AOP omdat je anders ruis meeversterkt. Wie spreekt de waarheid?

@Eduard en Read ik zal het even goed doorlezen!
De waarheid ligt in het midden.

In principe moet een versterker een zuiver signaal versterken en geen vervuiling.
Hoe dichter je bij de bron zit, hoe zuiverder het signaal. Dus ja, dicht bij de bron.

Echter: digitale ruis is onder meer BER. Die moet (bijna) nul zijn. Deze waarde kun je altijd vinden in het menu van de digitale ontvanger.

Als je hebt vastgesteld dat BER na 10 of 15 meter kabel nog steeds (bijna) nul is, kun je daar rustig een 2e versterker plaatsen. Zolang je maar een zo zuiver mogelijk signaal doorvoert en weer versterkt.

Ik heb zelf geconstateerd dat er best wel kwaliteitsverschil is tussen splitters en stekkers/connectoren. Ook die kunnen het verschil maken om een signaal niet te veel te dempen en zuiver te houden.
 
Blijkbaar verzwakt die multitap teveel ? Hoeveel verzwakt hij per aansluiting zit hij op aansluiting 1 van de ghv20m (20 db versterking max). ? Heb je die uitgang geregeld op max. versterking ?
 
Bij een multitap leveren niet alle uitgangen evenveel dB, en de Hirschmann 20M evenmin . Je moet dus even "met beleid" aansluiten.
 
@mesa57:
Het probleem ligt m.i. niet bij de splitter/multitap.
Beneden bij de tv ervaar ik geen storing, echter in het menu van die tv zit een ingebouwde signaalmeter. En de zenders die op de LG (boven) problemen geven (geen beeld of blokkerig) die scoren allemaal slecht op de tv beneden. Alleen heeft die tv er geen last van op de één of andere manier.
Hieruit leid ik af dat het een "installatiebreed" probleem is en het probleem niet in één splitter o.i.d. gezocht moet worden.
Wat mij overigens wel bevreemd is dat analoog ik prima ontvangst heb zowel radio als tv. En dat zelfs in het digitale domein er enorme verschillen zitten in zenders. Zenders van bijv. de publieke zenders en film1 scoren op signaalkwaliteit en signaalsterkte een 10. Terwijl bijv. Veronica een zeer zwak signaal geeft. Deze laatste kan ik boven dus ook niet ontvangen....

Ik zit overigens niet dusdanig in deze materie dat ik jouw jargon volledig begrijp. Ik weet dat signaalverlies in demping dB wordt uitgedrukt en de versterking eveneens. Echter heb ik geen meters (behalve een universeelmeter) waar ik dat mee zou kunnen meten.
Maar goed de meter in de tv geeft precies aan op welke digitale zenders de kwaliteit onder de maat is....
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan